Tanır Mahallesi kırsalında bulunan Hurman Çayı boyunca dik vadi yamacında mikroklimal iklimde açan ve 3 haftalık ömrü olan ters laleleri görmeye birçok yerli ve yabancı turist geliyor.

Zorlu bir yolculuğun ardından lalelerin olduğu bölgeye ulaşan amatör ve profesyonel fotoğrafçılar, koruma altına alınan ve halk arasında "Ağlayan gelin", "Hüzün çiçeği" diye de bilinen ters laleleri fotoğraflıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince ters laleleri koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 109 bin 593 lira ceza uygulanıyor.

Bölgeye ters laleleri fotoğraflamak için Tanır'a gelen fotoğraf sanatçısı ve yazar Mustafa Ertekin, aa muhabirine yaptığı açıklamada, Hurman Çayı kenarına, vadiye özel konumlanmış ve korunan lalelerin suyun sesiyle büyüdüğünü söyledi.

Ertekin, "Ters lale önemli bir çalışma alanım. Tunceli'den Hakkari'ye, Muş'tan Malatya'ya kadar Türkiye'nin bir çok noktasında ters kale fotoğrafı çektim. Fakat bu coğrafya çok daha özel, Afşin'e bağlı Tanır Mahallesinde bulunan ters laleleri özel kılan en önemli faktörlerden biri çok dik yamaçlarda, kolay ulaşılamayan yerlerde olması. Hurman Çayı kenarına, vadiye öyle güzel konumlanmış ve korunmuş ki adeta suyun sesiyle büyüyor. Bu biz insanlara bir mesaj niteliğinde de ayrıca. Ters laleler çok fazla doğamıza bulaşmayın, doğal hayatımızı bozmayın der gibiler. Fotoğrafçılar olarak ters lale fotoğraflarını çekerken çok özen gösteriyoruz. Fotoğraf kültürü almış arkadaşlarımızın dışındaki diğer arkadaşlarımız buraya geldiğinde ne olur onların ev sahibi olduğunu unutmayın, ters lalelerin evlerine zarar vermeden ziyaret edin." açıklamasında bulundu.

Binboğa Dağlarının bir çok endemik bitki türü ve floraya ev sahipliği yaptığına değinen Ertekin, "Afşin'de bulunan ters laleleri bence ne ağlayan gelin nede hüzün çiçeği, gerçek anlamda direniş çiçekleridir. Bu kadar dik bir yamaçta, kayaların arasında direnişe sembol olabilecek bir çiçek ayakta kalabilir. Afşin'e gelirken Türkiye'nin çeşitli yerlerini fotoğraflamak için gezdiğimiz arkadaşlarımızla birlikte geldik. Birçok ters lale bölgesini de birlikte gezdik. Daha önce benim buradan paylaştığım fotoğrafları da görünce etkilendiler ve buraya gelmek istediler. Bu özel coğrafya onların ilgisini çekti. Birçok yerde de ifade ettiğim gibi Binboğa Dağları sadece dağ değil aynı zamanda bir kültürdür." İfadelerine yer verdi.

Tanır Mahallesinde bulunan ters laleleri fotoğraflamak için Ankara'dan gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesinde akademisyen Prof. Dr. Bilgehan Ögel de, fotoğraf çekmeyi çok sevdiğini belirterek, bölgenin coğrafya ve doğasının kendini çok etkilediğini ifade etti.

- "Afşin Ters Lalelerine kavuşmak hayalimdi"

Amatör olarak fotoğrafla ilgilendiğin belirten Ögel, "Mustafa Hocamızın gurubuna dahil olduk ve Afşin'e geldik. Daha önce birçok yerde fotoğraf etkinliğine katıldım. Bu etkinliklerde ters laleler bende özel bir ilgi alanı oluşturdu. Afşin'de bulunan ters laleler Hurman Çayı kenarında çok dik bir yamaçta yetişiyor ve bunları fotoğraflamak adına 62 yaşında olmama rağmen 30-40 metrelik uçurumdan inmeyi göze aldım. Bu bölgede 2 gündür fotoğraf çekimlerinde bulunuyoruz ve gezdiğimiz yaylalar, doğa ve her yerden çıkan nehirler beni çok etkiledi fakat Hurman kenarında yetişen ters laleler eşi benzeri olmayan bir güzellikte. Sonuç olarak Afşin'de bulunduğum için bu doğayla ve ters lalelerle tanıştım için çok mutluyum." diye konuştu.

Emekli coğrafya öğretmeni ve fotoğrafçı Vedat Aşan, " Bu bölgeye gelmeden önce neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk, Binboğa Dağları, yaylalar ve ters laleler beni çok etkilerdi. Zor bir yerde yetişen bu endemik bitki türünü burada görmek, fotoğraflamak ayrı bir zevkti benim için. Şuan ters lale sarhoşu gibiyim" dedi.

Afşin'deki Ters lalelerin yetiştiği alanın endemik bir iklim nedeniyle meydana geldiğine değinen Vedat Aşan "Vadi yamacında bir ters lale bahçesi oluşmuş ve bizlere görsel şölen sunuyor. Yan taraflarda bulunan kayalar rüzgarın gelmesini engelliyor. Hurman Çayı kenarında ve vadi yamacında yetişen ters lale alanının mikroklimal iklim özelliği gösterdiğini söyleyebilirim. Bu özel iklim ters lale olarak meyvesini vermiş." ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf sanatçılarına eşlik eden Binboğalar Fotoğraf Yolcuları Topluluğu (BİNFOT) üyeleri de ters lalelerin birbirinden güzel karelerini kadrajlarına sığdırmaya çalıştı.

Editör: Haber Merkezi