Bahar mevsiminin en gözde ürünlerinden yemlik, tarlalardan toplanarak pazarda yerini aldı.

Köylerde bayanlar tarafından toplanan yemlik pazarda kilosu 10 TL’den satışa sunuldu. Bu yıl kış mevsiminin sert geçtiğini ve baharın geciktiğini belirten yemlik satıcıları, satışların iyi olduğunu belirtti.

Doğada bulunan yemliğin birçok hastalığa iyi geldiğini ve özellikle şeker hastası insanların yemlik yediğini iddia eden satıcı Nusret Dal (30) yemlikten herkesin faydalandığını belirtti. Yemliği toplamak için sabah erken saatte araziye çıktıklarını belirterek yemliğin ilaçsız olduğunu belitti. Tarlalarda ilaç sıkılan arazide yemliğin yetişmediğini belirten Dal, “Allah yemliği ilaçsız vermiş, bizde toplayarak vatandaşın hizmetine sunuyoruz.” dedi.

Komşu kadınlarla birleşerek tarlalarda, dağda ve sulu alanlarda yeşillikleri toplamaya başladıklarını anlatan satıcılar, "Hangi bitki türünün nerede yetiştiğini bildiğimiz için toplamakta zorluk çekmiyoruz. Akşama kadar toplama işi devam ediyor. Akşam olunca topladığımız yeşillikleri su dulu bir kabın içine atıyoruz ve böylelikle köküne yapışan topraklar yeşilliklerden ayrılıyor. Sabah olunca toplanan yeşillikleri pazara indiriyoruz. Kazandığımız paralarla evin masrafını çıkartırken, alan insanlar da doğanın nimetlerinden yararlanıyorlar." şeklinde konuştu.

Yaşlılar Alıyor

Yaşlıların yeşillikleri daha fazla aldığını, gençlerin ise fazla ilgilenmediğini söyleyen Satıcı Dal, Kahramanmaraş'ta yaşayan ihtiyarların çoğunluğu köyden şehre göç eden insanlardan oluşuyor. Bunlar yeşilliği bizden daha iyi biliyorlar. Genellikle müşterimiz ihtiyar kesimden oluyor." dedi. Doğada toplanan yeşillikleri yemeyi çok sevdiğini söyleyen Mehmet Emin Tan, "Çocukluğumuzda inek güderken doğadan topladığımız otları yufkanın içine sarar yerdim. Pazara indiğimde ve yeşillikleri gördüğümde eski günlerim aklıma geliyor." dedi.

Editör: Haber Merkezi