Afşin'de hububat alanlarına önemli düzeyde zarar veren "süne" zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlatıldı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde Afşin'deki buğday ekili alanlara, süne zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında içerisinde süne yumurta paraziti (Trissolcus) bulunan salım çantacıkları bırakıldı.

Biyolojik mücadelenin zirai ilaçlama gibi insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmadığını dile getiren Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, hububat alanlarında süne zararlısı nedeniyle kaynaklanan zararları en aza indirmek istediklerini söyledi.

300 dekarlık alana faydalı böceklerin çoğaltılması amacı ile süne yumurta paraziti salımı yaptıklarını söyleyen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, "İlçe genelindeki değişik hububat tarlalarımıza süne zararlısını önlemek için biyolojik mücadele çalışması yapıyoruz. Tarlalarımıza dağıttığımız salım çantalarının içerisinden çıkan böcekler süne ile mücadele ederek çoğalmasını önleyecek. Bu sayede böcekler için kimyasal ilaç kullanmayacağız. Biyolojik mücadele ile daha temiz ve kimyasal ilaç kalıntısı olmayan ürün elde etmiş olacağız. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsüne ilçemizde yürüttüğü bu çalışmaları için teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Vahdettin Akmeşe ise, salım çantacıklarında bulunan faydalı böceklerin yumurtalarından çıkarak süne zararlısı ile biyolojik mücadeleyi başlatacağını söyledi.

Sünenin buğdayın en önemli zararlısı olduğunu ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Akmeşe, "Kimyasal kullanmadan zararlı böceklerle mücadele etmek için faydalı böcekleri tarlalarımıza dağıtıyoruz. Süne zararlısı buğdaydaki verim düşüşünün en büyük sebeplerindendir. Sünenin de doğada birçok doğal düşmanı var. Bu doğal düşmanların içinde trissolcus dediğimiz arıcıklar süneyle birebir mücadele ediyor. Salım çantalarının içinde bulunan arıcıklar bir kaç güne kadar çıkarak süneyle biyolojik mücadeleye başlayacak" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi