Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, ilçede tam gün çalışan tarım işçilerin yevmiyesinin 36 TL olarak belirlendiğini kaydetti.

Afşin Ziraat Odası, ilçe genelindeki tarım işçilerinin 2015 yılı için tam gün çalışma ücretini 36 TL olarak belirledi. 8 saatten fazla çalışan tarım işçisine ise her saat için 4,5 TL ayrıca ücret ödenmesi kararlaştırıldı.

Akpınar, Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda, işçi çavuşları ve tarım işverenleriyle bir araya gelerek sorunların tartışıp, işçilerin yevmiyelerinin belirlendiğini kaydetti.

İşçi yevmiyeleri ile tarla sürümü gibi zirai faaliyetlerin de dönüm ücretlerinin belirlendiğini ifade eden Başkan Hasan Akpınar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Oda Yönetim Kurulunun 11.05.2015 tarih ve 09. nolu kararına gereği, ilçemizde 2015 yılı çalışma mevsimi başladığından, tarım işçilerinin 1 günlük işçi yevmiyesi çavuşluk içinde 36 TL’dir. Belirlenen rakamın 34 lirası işçi için 2 lirası ise çavuşluk ücretidir. Ortalama 20 işçinin başında bir çavuşun (elçinin) bulunması gerekmektedir. Çavuşun yevmiyesi işveren tarafından ödenir. Yatılı gelen işçi için getirme işverene, gidiş işçiye aittir. 16 yaşından küçük işçi çalıştırılamaz. Her gün gidiş, geliş yapan işçiler için işverenle işçiler kendileri anlaşacaktır. İşçi en az 8 saat çalışmak zorundadır. Açık kamyon ve kamyonetle işçi taşınamaz. İşçilerin zaruri ihtiyaçları işveren tarafından karşılanacaktır. İşçi 8 saatten fazla çalıştırıldığı takdirde, her saat için ayrıca 4,5 lira ücret ödenmesi gerekir.”

Tarım arazilerindeki zirai faaliyetlerle ilgili olarak da rakamları açıklayan Akpınar, bu konuda da, “Sulu arazide çift sürümünün dönümü 19 TL, kıraç arazide ise 17 TL olarak belirlenmiştir. Kültüvatör ve koplu çekiminin dönümü 10 TL, kürümlünün dönümü 8 TL, diskaronun dönümü 9 TL, tarla ilaçlama dönümü 5 TL, 1 tonluk depoda bahçe ilaçlama 55 TL ve 400 LT depoda bahçe ilaçlama ise 35 TL’den ücretlendirilecektir. Bölgemizde çiftçilik yapan herkesin bu fiyatlara uymak zorunluluğu vardır. Çiftçimize ve çalışanlarımıza hayırlı olsun. Bol kazançlı ve bereketli bir sezon diliyorum” diyerek açıklamalarını tamamladı.

 

Editör: Haber Merkezi