Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde dikimleri gerçekleştirilen 'gojjy berry' (Kurt Üzümü) fidanları,  ilçe müdürlüğü teknik elemanlarınca takip edilecek.

Afşin'de denemeleri yapılan alternatif ürünler yöre üreticileri tarafından ilgi ile takip ediliyor.Son günlerin gözde ürünü goji berry fidanlarının deneme dikimleri Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirdi.

Afşin'in tarımsal potansiyelinin geliştirilmesi ve alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması için değişik bitki türlerine ait deneme ekimleri yaptıklarını belirten İlçe Müdürü Muttalip Kurt, " İlçemizin tarımsal potansiyelinin geliştirilmesi, alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması ve çiftçilerimize öncülük etmesi amacıyla değişik bitki türlerinin denemesini yapmaya da devam ediyoruz. Bu bağlamda son günlerde yaygın olarak karşımıza çıkan goji berry diğer adıyla kurt üzümünün ilçemiz iklimine uyum sağlayıp sağlamadığının tespiti amacıyla deneme ekimini yaptık" dedi.

Goji berry (kurt üzümü) bitkisinin anavatanın Tibet olduğunu söyleyen Kurt, "Kurt Üzümü içerdiği polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu bilinmekte. Ayrıca kanser önleyici bir madde olan germanium içeren, yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş birkaç bitki türünden birisi olduğu İçerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan maddeler ile kansere neden olabilecek genetik değişimlerin gerçekleşmelerine engel olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca son dönemde özellikle zayıflatıcı etkisi sebebi ile medyada geniş yer bulmuştur." diye konuştu.

İlçe Müdürlüğü olarak yapılan denemeler hakkında da bilgi veren İlçe Müdürü Kurt; “Tıpkı Kurt Üzümü gibi antioksidan özelliği ve kanser önleyici özelikleri ile dikkat çeken Aronia bitkisinin deneme ekimini İl Müdürümüz Sayın İhsan Emralioğlu’nun da katılımı ile Nisan ayında gerçekleştirdik. Ayrıca 2015 yılında İlçe Müdürlüğümüzce denemesi yapılan ve ülke genelinde 2016 yılında ekim alanları yaygınlaşmaya başlayan süper tahıl kinoa’nın çeşit denemesine geçtik ve 3 çeşit kinoa ekimini yaptık.  Yine geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz 'Herşey İçin Aspir' projesi ile ilçemiz tarımına kıraç nadas alanları için tavsiye ettiğimiz aspir bitkisini de bu yıl daha büyük bir alanda değişik teknikler kullanarak ekimini yaptık. Bu yıl bölgemizin az yağış almasından dolayı  dikkatleri üzerine çeken Aspir Bitkisi umut ediyoruz ki bölgemizde daha yaygın olarak ekilecektir." açıklamasında bulundu.

"İlçe Müdürlüğü olarak klasikleşmiş ürün ve yöntemlerin dışına çıkarak çiftçimizin ufkunu genişletmek için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz" diyen Kurt, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Yapmış olduğumuz çalışmalarda bizlere daima destek olan İlçe Kaymakamımız Sayın Ali Edip Budan Bey'e ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz İhsan Emiralioğlu Bey'e şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunarım. Ayrıca yürütmekte olduğumuz projelerimizde emek veren bütün personellerime teşekkür ediyorum”

Editör: Haber Merkezi