Tibet ve Çinliler tarafından yüzlerce yıldır tüketilen ve dünya genelinde gençlik meyvesi olarak bilinen ´goji berry´ meyvesinde Afşin'de maksimum verim sağlandı.

Afşin İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından, 2016 yılında ekimi yapılan kurt üzümü (Goji Berry)  meyvesinde hasat yapıldı. Tarım Orman Müdürlüğü bahçesinde hasadına başlanılan meyvenin 5 farklı alanda 2´şer dönümle denemesi yapıldı. Çelikleme yöntemiyle çoğaltılan fideler, çiftçilere dağıtılıyor

Afşin Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde dene amaçlı üretilen Goji Berry, Afşin toprağını sevdi. Kurt üzümü diye de adlandırılan meyvenin hasadı tamamlandı. Üretimde amaç, ilçenin tarımsal potansiyelinin geliştirilmesi, alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması ve çiftçilere öncülük etmesi. Ürünün devlet eliyle yaygınlaştırılıp meyve fidelerinin çiftçilere dağıtılması ve böylelikle ekonomik değeri yüksek meyvenin bölgeye kazandırılması amaçlanıyor.

Goji Berry hasat edilerek aktarların vitrininde yerini aldı. Üreticiler ve tüketiciler goji berry’nin bölgeye kazandırılmasından oldukça memnunlar. Kuru üzüm gibi tüketilen Goji Berry, aynı zamanda çay gibi demlenerek hoşaf tarzında da tüketilmekte.

Afşin Tarım ve Orman Müdürü Kurt “2 yıllık deneme süreci sonunda bitkinin ilçemize, iklimimize uyum sağladığını gördük. Bu yıl hasadını yaptık. Önümüzdeki 2019 yılı itibarıyla ağaçlarımız, fidanlarımız 3 yaşına gelecek ve daha bir verim çağına ulaşmış olacak. Goji Berry bitkisi ağaç başına yıllık 9-10 kilogram yaş meyve vermekte. Bundan % 25 randımanla 2.5, 3 kilogram gibi bir kuru meyve elde edilmekte.” dedi.

 İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt: “ İlçe Tarım Orman Müdürlüğümüz bahçesinde 2016 yılı mayıs ayında oluşturduğumuz Goji Berry, Türkçe adıyla Kurt üzümü bahçemizdeyiz. Goji Berry bitkisini biz ilçemizdeki küçük alanlarda üretim yapan çiftçilerimize alternatif bir bitki elde etmelerini sağlamak açısından ekimini yaptık. 2 yıllık deneme süreci sonunda bitkinin ilçemize, iklimimize uyum sağladığını gördük. Bu yıl hasadını yaptık. Önümüzdeki 2019 yılı itibarıyla ağaçlarımız, fidanlarımız 3 yaşına gelecek ve daha bir verim çağına ulaşmış olacak. Goji Berry bitkisi ağaç başına yıllık 9-10 kilogram yaş meyve vermekte. Bundan % 25 randımanla 2.5, 3 kilogram gibi bir kuru meyve elde edilmekte. Kuru meyvenin kilogramı şuanda aktarlarda, kuru yemişçilerde bol miktarda satılmakta ve kilogram fiyatı değişmekle birlikte 60 lira ile 100 lira arasında alıcı bulmakta. Bu bağlamda çiftçimizin de yüksek gelir elde edeceği bir ürün olduğunun farkına vardık. Tabi faydaları saymakla bitmiyor. Goji Berry’nin asıl faydaları; içerdiği yüksek oranda C vitamini ve antioksidan vasıtasıyla kanser önleyici olması, içeriğindeki germanium etken maddesinin, özellikle bu etken madde çok bilinmemekle birlikte kanserin önlenmesinde çok ciddi payı olduğu, araştırmalar sonucu elde edilmiş bir bulgudur.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi