Afşin'de öğrenciler Namık Kemal İlkokulunda açılan 'Maker Atölyesi'nde robotik eğitimi, kodlama ve maker konularında eğitim alıyor.

Afşin Namık Kemal İlkokulundaki öğrenciler, maker atölyesinde bilim ve matematiği bir arada kullanarak kendi robotlarını, kendi uzaktan kumandalı araçlarını ve kendi mp3 çalarını üreterek bilişim ve teknoloji çağına ayak uyduruyor.

Öğrencilerin robotik cihazlar üretmelerini sağlamak için kendi imkanlarıyla okullarında maker atölyesini açtıklarını söyleyen sınıf öğretmeni ve bilgisayar mühendisi Ahmet Kadak, öğrencilerin dijital geleceğe hazırlanmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'de teknoloji üreten bir nesil yetişmesinin önemine değinen sınıf öğretmeni Kadak, " Öğrencilerimizin tamamı projelerde aktif bir şekilde rol aldılar. Öğrencilerimize ikinci sınıftan başlayarak kodlama, programlama eğitimleri vermeye başladık. Üçüncü sınıfta ise Scratch eğitimi veriyoruz. Scratch ile çocuklar teknolojiyi çok daha akıcı bir şekilde kullanmayı ve teknolojiye hayat vermeyi öğreniyorlar. Şuanda 4'üncü sınıfta Arduino eğitimi veriyoruz. Şuanda öğrencilerimiz 4'üncü sınıfta ve açık kaynak kodlu, üzerinde çeşitli sensörler barındıran, mikroişlemci ve farklı kodlar ile devreler kurarak proje geliştirmekteler. Öğrencilerimizin bu eğitimlerini ilerleyen sınıflarda devam ettirerek daha da üst seviyeye taşıyacaklarına inanıyorum” dedi.

Amaçlarının üreten bireyler yetiştirmek olduğunu ifade eden Kadak, “Ülkemize katkı sağlayan, üreten insanlar yetiştirmek için, çocuklarımıza bilimi ve teknolojiyi sevdirmek için bu eğitimleri veriyoruz. Amacımızı da büyük ölçüde gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Öğrencilerimiz bu projeleri yaparken hem eğlendiler hem de yeni bir şey çıkarmanın hazzını yaşadılar.” diye konuştu.

Okulda kurulan Maker atölyesinde öğrencilerin yapmış olduğu çalışmaları anlatan Kadak, şöyle devam etti:

“Öğrencilerimizin algoritma düşünce yapısını geliştirmek için çalışmalarımıza kodlama eğitimi ile başlıyoruz. Algoritma nedir? Bir bilgisayar nasıl çalışır? Bunları öğreterek çocukların bilgisayar gibi düşünmesini sağlıyoruz. Öğrencilerimizin almış olduğu eğitimleri somut bir objeye dönüştürmelerini istedik ve ortaya çok güzel çalışmalar çıktı. Çocuklar kendi mp3 çalarlarını, boy ölçer, bluetooth kontrollü araba, akıllı saksı gibi bir çok proje geliştirdi

- Kodlama yeni bir dil olacak

Sınıf öğretmeni Kadak, ‘Kahramanmaraş Kodlama Hareketi’ adı altında bir sosyal medya grup kurduklarını belirterek, “ Yapmış olduğumuz çalışmaları sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz ve bu işe meraklı olan kişilerden çok olumlu tepkiler alıyoruz. Şuanda aktif üyelerimiz var. Bizim asıl sloganımız ‘kodlamaraş’. Amacımız yediden yetmişe herkesin bilgisayar programlamasını öğrenmesini sağlamak. Öğrencilerimizin çalışmalarını gören ilgililer bizlere destek oluyor. Çünkü bundan 30 yıl sonra kodlama yeni bir dil olacak. Bizler öğrencilerimizin bu dile yabancı kalmamasını istiyoruz ve kendi teknolojilerini üretmelerini istiyoruz. Kahramanmaraş genelinde kodlama eğitiminin yayılmasını istiyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Kadak, son olarak öğrencilerinin kodlama atölyesindeki çalışmalarıyla, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün eğitimde iyi örnekler projesinde birinci olduklarını söyledi

- Her şey mümkün

Kodlama atölyesinde aldığı eğitimle harekete duyarlı çöp kovası yapabildiğini söyleyen 4. sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Furkan Çalışkan, “ Okulumuzda açılan Maker Atölyesinde teknoloji nasıl kullanacağımızı öğreniyoruz. Kendi teknolojimizi üretiyoruz. Aldığımız eğitim sayesinde istediğimiz çalışmaları yapabiliyoruz. Ben normalde ayakla basılan ve acıkan çöp kovasına harekete duyarlı sensor ve motor yardımıyla akıllı çöp kovası tasarlardım. Bu aldığımız eğitimlerle bunlar gibi birçok çalışma yapabiliriz. Her şey mümkün. Biz kendi elimizde olan imkanlarla bunları yaptık” dedi.

3. sınıf öğrencisi Seval Korkmaz ise kodlama atölyesinde arkadaşlarıyla birlikte arduino kartıyla yapmış oldukları çalışmalarda bluetooth kontrollü araba tasarladıklarını söyledi.

Görme ve duyma engelli insanlar karanlığa duyarlı lamba tasarladıklarını ifade eden 4. Sınıf öğrencisi İkra Doruk, “ Atölyemizde öğrendiğimiz bilgilerle birçok tasarım yapıyoruz. Kendi kendini sulayabilen çiçek, boy ölçer, uzatan kumandalı araba, mp3 çalar gibi cihazları okulumuzda öğrenciler olarak biz yapıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte karanlığa duyarlı devre yaptık. Ortam karanlık olduğunda ışık yanıyor ve ses çıkarıyor.” diye konuştu.

Yağmur Gürbüz ise, arduino programıyla yazmış oldukları kodlarla devreleri kontrol ettiklerini, sesleri, ışıkları ve saniyeleri belirlediklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi