Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından Afşin’e bağlı Altunelma ile Tanır Mahallesi sınırları arasında yapımı planlanan her biri 600 MWe gücünde üç üniteden oluşacak C Termik Santrali projesi için hazırlanan ‘ÇED Süreci’ Kahramanmaraş İdari Mahkemesince yürütmesi durduruldu.

EÜAŞ tarafından ÇED süreci başlatılan, daha sonrada Türkiye Varlık Fonu (TVF) devredilen 1800 MW kapasiteli Türkiye’nin en büyük kömürlü termik santralı projesi olan Afşin C Termik Santralı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci mahkemeye takıldı.

ÇED Raporuna İtiraz Edilmişti, Bilirkişi Heyeti İnceleme Yapmıştı

Afşin-Elbistan A ve B termik santrallerinin ardından yapılacak olan üçüncü santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu sonuçlanmasının ardından, bölge halkı tarafından karara itiraz edilerek, Kahramanmaraş Bölge  İdari Mahkemesine dava açılmıştı.

Açılan davanın ardından mahkemece belirlenen bilirkişi heyeti tarafından bölgede inceleme yapılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’ndeki bilim insanlarından oluşan mahkeme bilirkişi heyetince, Kahramanmaraş Bölge İdare Mahkemesi’ne Afşin’de yapılması planlanan C Termik Santrali için verilen ‘ÇED olumlu kararının” uygun olmadığı konusunda kararı bildirilmişti.

50 sayfalık bilirkişi raporunda; ‘olumlu’ kararı verilen ÇED dosyasındaki eksiklikler ve hatalar tek tek sıralanmıştı.

Bilirkişi heyeti, ÇED dosyasının; tarımsal faaliyetler, çevre kirliliği, su havzaları ve insan sağlığı yönünden birçok eksiği olduğuna ilişkin görüş belirtti.

Bunlardan en önemlisi, susuzlaştırma çalışmalarının doğuracağı geri dönülmez zararlar oldu. Bilirkişi heyeti, bu tür faaliyetlere onay verilmesinin bilimsel veriler ve akılsal yaklaşımlar doğrultusunda doğru olmayacağını vurgulayarak, “Santral kurulumu için planlanan faaliyetlerin içinde susuzlaştırmanın yer alması, yer altı sularının çekilmesi, kurutulması, deplase edilmesi ve bu durumdan Ceyhan Nehri’nin kaynaklarının bulunduğu Yukarı Ceyhan Havzasının etkilenecek olması karşısında bu tür faaliyetlere onay verilmesi bilimsel veriler ve akılsal yaklaşımlar doğrultusunda doğru olmayacaktır”

ÇED raporunu her yönden inceleyen 6 kişilik bilirkişi heyetinin sundugu görüşler doğrultusunda karar alan Kahramanmaraş idare mahkemesi 2020/529 esas nolu dava dosyasında ÇED sürecinin yürütmesinde bir kamu yararı olmadığını onaylayarak yürütmeyi durdurdu.

İlişikteki Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı bölge halkımızı mutlu etti.

Editör: Haber Merkezi