Yöre halkı ve çevreciler tarafından açılan davada, Altunelma Mahallesi ve Tanır Mahallesi sınırları içerisinde yapılması planlanan C Termik Santrali için mahkeme bilirkişi raporu istedi.  Bir hakim ve bilirkişi heyeti tarafından keşif raporu hazırlanacak.

Afşin’e 3. bir termik santralin yapılmasını istemeyen vatandaşlar konuyu mahkemeye taşındı. Her biri 600 MWe gücünde üç üniteden oluşacak toplam 1.800 MWe kurulu güce sahip Afşin C Termik Santralı ile Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanını içeren proje yaklaşık 17 milyar 300 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Yöre halkı ve çevreciler, mahkemeye yaptıkları başvuruda, Afşin C Termik Santralince yılda 23 Milyon ton kömür yakılıp, 7 milyon ton kimyasal atık depolanmak istendiği,  bölgenin küle maruz kalarak, tarım ve hayvancılığı, insan yaşamını ve doğasını tehdit edeceği,  bölgenin en önemli su kaynağı olan Hurman Çayı'nın yatağının değiştirilerek, suyunun da tribün soğutma maksadı ile kullanılması, doğanın dengesini bozarak, birçok köyü ve tarım alanlarını susuzlaştıracağı, çok ciddi hava ve çevre kirliliğine neden olacağı, santralın tarım havasının ortasına kurulacak olmasından dolayı tarımsal üretime zarar vereceği, yanma sonucunda her yıl ortaya çıkacak atığın çevreye ve insanlara zarar vereceği ve bunun çiftçilerin tarımda kullandığı yeraltı suyunu da kirleteceği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan davacılardan Cuma Binboğa,  daha öncede C Termik Santrali için hazırlanan ÇED raporuna da itiraz ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Altunelma Mahallesi ve Tanır Mahallesi sınırları içerisinde yapılması planlanan C Termik Santraline karşı bölge halkı olarak mücadele etmekteyiz. Daha önce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine itirazlarda bulunmuştuk. İtirazlarımız sonucunda ön ÇED raporu eksikliklerden dolayı iptal edilmişti. Bu eksiklikler tamamlanarak yeniden hazır hale getirildi ve tekrar halkın görüşüne sunuldu. Yöre halkı olarak bu noktada santralin ilçeye vereceği zararları anlatan yaklaşık bin 500 dilekçeyle Kahramanmaraş Şehircilik İl Müdürlüğüne itirazlarda bulunuldu. Buna rağmen Afşin C Santrali’nin ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından olumlu olarak nihai şekilde kabul edildi.”
 

Afşin’e 3. Bir termik santralin yapılmasının çevre katliamı olacağını ifade eden Cuma Binboğa, “Afşin C Termik Santralinin yapılmasını durdurulması için bölge halkı olarak mahkemeye başvurduk. Avukatlarımıza vekalet verdik ve şuanda mahkeme görülüyor. Avukatlarımızda bize büyük destekte bulunuyor ve konunun uzmanları süreci yakından takip etmekte. Bölge halkı olarak asla bu santrali istemiyoruz. Mahkeme konuyla ilgili bilirkişi heyeti kararı verdi. Bilirkişi heyeti bölgeye gelecek ve keşif yapacak. İncelemede santralin Afşin’imize vereceği zararlar tespit edileceğini ve olumsuz sonuç verileceğini umuyoruz. Bölge halkı olarak bizler bu süreci yakından takip ediyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Afşin’in nefes aldığı noktaya termik santrali yapılacağını belirten Binboğa, “Santralin yapılması planlanan yer Afşin Ovasının nefes aldığı kuzeybatı bölgesi. Poyraz ve karayel rüzgarlarının tam anlamıyla Afşin’i beslediği ve soluk verdiği noktaya santral yapılmak isteniyor. Burada telafisi imkansız, geri dönüşü olmayacak çevre katliamı olacak. Açmış olduğumuz davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Yasal ve hukuki düzen içerisinde mücadelemizi devam ettireceğiz. Geleceğini düşünen tüm Afşinli hemşerilerimizi bu davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. “ diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi