Afşin Belediyesi, belediyeye  emlak ve çeşitli vergi borcu bulunan vatandaşların 30 Haziran'a kadar borçlarını yeniden yapılandırabileceklerini duyurdu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanunun yürülüğe girmesiyle belediye alacakları yeniden yapılandırılıyor.

Belediyeye emlak vergisi borcu olan vatandaşların Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelir Tahakkuk ve Takip Servisine müracaat etmelerinin istendiği açıklamada, borcu olan vatandaşlara peşin ödeme veya taksitlendirme yapma imkanı sağlanacağını da kaydedildi.

Emlak Vergisi Nedir?

1986 yılından itibaren belediyeler tarafından tahsil edilen Emlak vergisi, taşınmazlardan alınan dolaysız bir vergi türüdür. Bina, arsa gibi taşınmaz sahipleri yıllık olarak emlak vergisi ödemekle sorumludur. Emlak vergisi, objektif vergiler grubuna dahil olup, süreklilik taşımaktadır.

Servet vergisi olarak da anılan emlak vergisi iki çeşittir;

Bina vergisi
Arazi vergisi
Emlak vergisi başvurusu nasıl yapılır?

Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılarak, emlak vergisi ödeme işlemleri başlatılmaktadır.

Başvuru için gerekli belgeler;

Tapu ve fotokopisi
Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Binanın yapı kullanma izni ve fotokopisi
Binanın adresi (İkamet, vergi numarası)
Başvuru yılına ait damga pulu
Bu belgeler hazırlanarak, ilgili belediyenin emlak vergisi bölümüne başvuru yapılmaktadır.

Emlak vergisi ödemeleri nasıl yapılır?

Yıl içerisinde tek ya da iki aşamada ödeme yapılabilir. Emlak vergisi ödemelerinin alındığı dönem Ocak ve Kasım aylarıdır. Toplam emlak vergisi tutarı tek seferde ya da bu ödeme dönemlerinde iki taksit olarak ödenebilir.
Emlak vergisi nasıl ödenir?

Belediyeler tarafından tahsil edilmekte olan emlak vergisi doğrudan bina, arsa, arazinin bağlı olduğu belediyeye yapılabilmektedir. Ayrıca, emlak vergisi mükellef numarası ile PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesaplarına vergi ödemesi yapılmaktadır.
Bir diğer seçenek ise internetten ödeme yapılabilmesidir. "E-belediye" sistemi ile emlak vergisi online olarak yapılabilir. Henüz yeni sayılabilecek bir sistem olan "e-belediye" tüm belediyeler tarafından uygulanmadığı için, bağlı olduğunuz belediyenin internet ödemesi varsa, bu yolla ödemenizi yapabilirsiniz.
Türkiye'de yer alan gayrimenkuller için 1 Kasım'da başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit dönemi bugün bitiyor.

ÖDEMELER 3 ŞEKİLDE GERÇEKLEŞEBİLİYOR

Vergi için gerekli ödemeler çeşitli şekillerde gerçekleştirilebiliyor. İsteyenler ilçe belediyelerine gidip nakit veya kredi kartıyla, isteyenler belediyeye bile gitmeden 'e-devlet' sistemiyle kredi kartıyla ödemelerini gerçekleşebiliyor.

Başka şehirlerde gayrimenkulü bulunanlar tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödeyebiliyor.

ÖDEMELERİN GECİKMESİ DURUMUNDA CEZA UYGULANACAK

Ödemelerin gecikmesi bazı cezaları da beraberinde getiriyor. "emlak vergisi gecikme zammı" her ay için yüzde 1.40 oranında artış gösterecek.

Emlak vergisinde ise tek mesken sahipleri bazı koşullarda vergiden muaf oluyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergisini ödeyen kimseler, geriye dönük 5 senelik miktarı iade alabiliyor.

Vergi daireleri kaça kadar açık?

"6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2016 Çarşamba günü sona ermektedir. Vergi dairelerinde meydana gelmesi muhtemel sıkışıklığın önlenmesi ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla 29 Kasım 2016 Salı ve 30 Kasım 2016 Çarşamba günü saat 21:00'a kadar tüm vergi daireleri açık bulundurulacaktır."

Editör: Haber Merkezi