Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Dilek Güler, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan 177 tane tespit edilmiş endemik bitkinin
Afşin'in Binboğa Dağlarında yetiştiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Afşin'de Biyokaçakçılık ve Kahramanmaraş’ın biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Afşin Kaymakamlığı Konferans salonunda düzenlenen seminerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü personeli tarafından kamu ve kurum yetkilileri, mahalle muhtarlarına Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik kaynakların izinsiz olarak yurt dışına çıkartılmasını önlemek amacıyla bilgilendirilmede bulunuldu.

Biyokaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşması ve halkın bilinçlendirilmesi için gayret ettiklerini ifaden eden Ziraat Mühendisi Dilek Güler, " Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi olarak doğal kaynaklarımızın korunmasını ve gelecek nesillerimize aktarılmasını gelecek kuşaklarımıza aktarılmasını hedefliyoruz. Doğada var olan bütün hayvanlarımızı, bitkilerimizi ve kaynaklarımızı korumaya, gelecek kuşaklarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bu bilinci halkımızda oluşturmayı hedefliyoruz."dedi.

Ekosistemin korunması için doğa döngüsünün bozulmaması gerektiğine değinen Güler, şöyle devam etti:

" Hızla artan dünya nüfusuna bağlı olarak tüketimin de artması günümüzde biyoçeşitliliği daha fazla tehdit eder hale geldi. Teknolojinin gelişmesine rağmen hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geleceğini, çare olacağını bilemiyoruz. O yüzden doğadaki her canlı bizim için kıymetlidir. Doğada bir döngü var ve bunun bozulmaması gerekmektedir. Doğada her canlının, her bitkinin bir görevi var. Hiçbir canlı amaçsız yaratılmamıştır. Biyolojik kaçakçılıkla mücadelenin son derece önemli olduğunun altını çizen Güler, “Çünkü biz biliyoruz ki tüm dünyadaki biyolojik çeşitlilik kaynaklarının zengin olduğu ülkelerden, zenginleşmiş ve sanayileşmiş ülkelere doğru ilaç yapımında, kozmetik yapımında ve çeşitli sanayi dallarında kullanılmak üzere yasal veya yasal olmayan yollarla götürülüyor. Bunun önüne geçmek maksadıyla da bakanlığımız tüm ülke çapında bir çalışma başlattı. Biyolojik kaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşması, halkın bu bilince kavuşması için. Bu sadece bir teşkilatın, polisiye tedbirlerle ve kolluk kuvvetlerle önlenebilecek tehdit değil. Biyolojik çeşitlilik kaynakları hepimizin ülkedeki her vatandaşın mülkü, malı ve onu korumakla yükümlüdür”

- 'Afşin 177 endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor'

Kahramanmaraş’ta şimdiye kadar 2 bin 500 çiçekli bitki türünün tespit edildiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Dilek Güler, "Kahramanmaraş'ta 2 bin 500 çiçekli bitki türü tespit edilmiş ve bu türlerden 500’ü endemik. Afşin'imizde bitki açısında çok zengin bir ilçemiz, sadece Binboğa Dağlarımızda 177 adet tespit edilmiş endemik bitki var. Dünyanın hiç bir yerinde olmayan bitkilerimiz var. Bu Kahramanmaraş ve Afşin için övünülecek bir durum. 500 endemik bitkimizden 54 tanesinin nesli tehlike altında. Bunun en büyük sebeplerinden biri vatandaşlarımızın bilinçsiz toplama yapması ve bilinçsiz besicilik diyebiliriz. Ayrıca bölgemizin kendine has bitki zenginliğinin olması biyokaçakçık dediğimiz olaylarında fazlasıyla yaşanmasını neden oluyor. Vatandaşlar olarak görevimiz bakanlığımızdan izin almadan, araştırma yapmak için belgesi olmadan bitki, böcek toplayan tanımadığımız kişileri jandarmaya ihbar etmemiz gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

- 'Esas gen kaynağı Anadolu'

 En çok soğanlı bitkilerde ve Anadolu buğdayında kaçakçılık oluyor. Bilindiği üzere artık hiçbir tahılımızı seneye ayırıp dikimini yapamıyoruz. Mutlaka gidip o sene için tohum satın alıyoruz. Çünkü ekimini yaptığımız tahılların genleriyle oynanarak kodlama yapılmış. Ama esas gen kaynağı Anadolu, bizim memleketimiz. Bunun için bütün bitkilerimize sahip çıkmak zorundayız. Sağanlı bitkilerin izinsiz olarak toplanmasının cezası bu bir adette olsa, 1 çuvalda 42 Bin TL.  Türkiye olarak bitki çeşitliğimizi korumak zorundayız ve bir gelir elde edilecekse bizim faydalanmamız gerekiyor. Örneğin Kaya Sümbülü'nün ana vatanı Kahramanmaraş fakat Hollanda dünyaya lale ve sümbül satarak gelirinin yüzde 25'ini sağlıyor. Biyokaçakçılıkla mücadele bunun için çok önemli. Kendi endemik bitkilerimizi çoğaltmak ve vatandaşlarımızın gelir elde edebilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın bir çalışması var. Elazığ'da bitkilerin çoğaltılması ve incelenmesi için gen laboratuarı kuruyoruz bu bitim aşamasında. Vatandaşlarımıza ters lale, kaya sümbülü, salep, orkide gibi bölgeye has olan bitkilerimizi bahçe bitkisi olarak üretilmesini teşvik edeceğiz. " açıklamasında bulundu.

Toplantı, katılımcıların yönelttiği soruların cevaplandırılması ile son buldu.

Toplantıya, Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Askerlik Şubesi Başkanı Hasan Akdemir, İlçe Jandarma Komutanı Ali Erol, kamu ve kurum müdürleri ile mahalle muhtarları katıldı.

Editör: Haber Merkezi