Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesi’ne alacağı 300 kişilik kamu personeli için, ülke geneli alım yapması bölgede tepkilere neden olurken, İŞKUR’un Danıştay kararıyla böyle bir uygulamaya gidildiği belirtildi.

İŞKUR, genel olarak işçi alımlarında yer alan il ve ilçe bazındaki ikametgah sınırlamalarını kaldırdı.

Edinilen bilgilere göre, bir aday, 09/08/2009 tarih ve 27314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin, 6. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "Kamu kurum ve kuruluşları sürekli işçi taleplerini il düzeyinde, geçici işçi taleplerini ise il veya ilçe düzeyinde verirler." hükmünün iptali istemiyle Danıştay'da dava açılmıştır. Danıştay İDDK'nun E:2013/4868, K:2015/3642 sayılı kararıyla, bu şekilde bir ikametgah sınırlamasının ancak kanunla yapılacağı belirtilmiş ve düzenleme iptal edilmiştir.

İŞKUR, bu karar üzerine, 26 Mart 2016 tarihinden itibaren, ilanlarda yer alan ikametgah sınırlamalarını kaldırmıştır.

Danıştay tarafından kamu kurumlarına işçi alımlarındaki ikametgah şartını kaldırmasının nedeni ise şöyle:

“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ikametgâh zorunluluğunu iptal eden kararın çalışma özgürlüğünü sınırlayıcı nitelikte olduğu için iptal ettiğini belirtti. Konya Bölge İdare Mahkemesinde geçici olarak görev yapan bir personel, Muğla YEAŞ Yeniköy Elektrik Üretim Ticaret A.Ş. GENEL Müdürlüğüne elektrik teknisyeni olarak işçi alımı duyurusu için Türkiye iş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurusu yapmıştı. Fakat ikamet adresinin bu ilan için uygun bulunmaması nedeniyle ilanı kabul edilmemişti.

Bunun üzerine dava açılmıştı. Danıştay Onikinci Dairesi kararıyla, kamu kurum ve kuruluşların işçi ihtiyaçlarının yerel düzeyde karşılanmasına öncelik verilmesini ve o bölgede yaşayan kişilerin öncelikle işe yerleştirilmesini, işçinin yakın çevresinde bulunan bir işe yerleşme imkânı varken daha uzak yerlerde istihdam edilmesinin yaratacağı sıkıntıların önüne geçilebilmesi için davanın reddine karar verildiği belirtildi.

Davanın reddine karar verilemesindeki diğer bir amacın ikamet ettiği ilden ve ilçeden uzakta istihdam edilecek işçilerin, ileri zamanda görevlendirme taleplerinde bulunulması durumunda hizmetin etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini engelleyebileceği düşüncesidir. Bireyin ikamet ettiği il haricinde başka bir il kapsamında verilen işçi alımı ilanına yapılan başvurunun iptalinde hukuka aykırı bir durum görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verildiği açıklandı”

Editör: Haber Merkezi