Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Göksun Çayı üzerinde 1995 yılında yapımına başlanarak sulama amaçlı projelendirilen Adatepe Barajı,  sulama kanallarıyla Afşin, Elbistan ve Göksun'da bulunan 315 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayacak.
Tarım sektörüne ivme kazandırması ve 35 yerleşim birimini sulu tarıma kavuşturması planlanan baraj, yaklaşık 75 bin kişiye de istihdam sağlayacak. Cazibesiyle 315 bin 540 dekar alanı sulayacak barajın, yapılacak terfi uygulamalarıyla 392 bin 880 dekar alanı sulaması hedefleniyor. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak baraj, toprağa can çiftçiye de ürün verecek.

500 milyon metreküplük devasa depolama kapasitesine sahip olan Adatepe Barajı'nın serin sularını ovaya taşıyacak olan kanalların ihalesi için tarih açıklandı. AK Parti Afşin İlçe Başkanı Şeref Kırbıyık, " 18 yıl sonra su tutulmaya başlanan Adatepe Barajıyla çiftçi sulu tarıma geçecek.Sulama kanalları bölge çiftçisine ürün çeşitliliği açısından umut olacak. “ dedi.

Bölge çiftçisi için önemli bir kazanım

AK Parti Afşin İlçe Başkanı Şeref Kırbıyık yaptığı açıklamada, Adatepe Barajının sulama kanallarının tamamlanmasının ardından hayata geçirilen sulama projesinin bölge çiftçisi için önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Afşin-Elbistan bölgesinin ova bakımından Türkiye'de önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Kırbıyık, "Bölgemiz Türkiye'de çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde önde gelen yerler arasında bulunuyor. Aynı zamanda hububat tarımı bakımından da verimli olan bölge. Yaklaşık 400 bin dekarlık alanın sulamaya açılmasıyla verimde ciddi anlamda artışlar olacak" dedi.
Kurak araziler suya kavuşacak.

Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar da Türkiye'nin en büyük ovaları arasında yer alan Afşin-Elbistan ovasının bir bölümün suya kavuşacağını, böylece modern tarım tekniklerinin uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Bölgede kuru tarımla ziraat yapıldığını vurgulayan Akpınar, barajla sulu tarıma geçileceğini vurguladı. Sulu tarımın gelmesiyle ayçiçeği, yağlık ayçiçeği, çerezlik ayçiçeği, şeker pancarı ve buğday gibi ürünlerde verimde artış beklendiğine işaret eden Akpınar, bunun yanı sıra ürün çeşitliliğinin da sağlanacağını kaydetti. 
Bölgede meyvecilik faaliyetlerine de ağırlık vermeye çalışacaklarını dile getiren Akpınar, "Bölgede kışlık sebze ve domates yetiştiriciliği yapılıyor. Sulu tarımın uygulanmaya başlanmasıyla ürün çeşidi artacak." dedi.

Yaklaşık 10 yıl önce Afşin-Elbistan bölgesinde üretilen fasulyenin Türkiye'nin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşıladığını vurgulayan Akpınar, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki giderlerin artması, bölgede sulu arazilerin kamulaştırılması gibi sebeplerden dolayı üretim neredeyse bitmişti. Şuanda kurak olan araziler Adatepe Barajı sulama kanallarıyla suya kavuşacak. Böylelikle çitçilerimiz artık her türlü mahsulü ekebilecek. Bu da hem çitçiye hem de bölge ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacak.”

Aydın: Devasa bir yatırım

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, "392 bin dekar gibi devasa bir araziyi cazibeli olarak suya kavuşturacak olan Adatepe Barajı'nın suyunu kıraç arazilere taşıyacak kanalların yapımı için ihaleye çıkıyoruz. Projenin 1. Etabına ait kanalların ihalesi 23 Haziran günü yapılacak. Ana kanal da dahil tüm şebeke kapalı sistemle olacak. Bu sayede hem su kaybı önlenecek, hem de yüksek kesimlere suyun çıkması sağlanacak. 1. etapta özellikte Cela-İğde Sulaması da yer alıyor. Yani kanallar tamamlanıp, şebekeye su verildiğinde, bu alandaki 55 bin dekarlık bir arazi sulanacak. Adatepe Barajı, su depolama kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük barajlarından bir tanesi ve şuanda doluluk oranı yüzde 70 seviyesinde. Kanalların tamamı tamamlanıp, Elbistan ve Afşin'deki kıraç arazilere su verildiğinde, bu bölge ekonomik açıdan çok daha ileride olacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İhalesi 1995 yılında yapıldı

1995 yılı Şubat ayında inşaatı başlayan Adatepe Barajı'nda 11 Aralık 2013 tarihinden itibaren su tutulmaya başlandı.

Göksun'un 20 kilometre kuzey doğusunda yer alan Adatepe Barajı, Göksun Çayı üzerinde kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olup, 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip.
Barajın gövde dolgu hacmi 5,4 milyon metreküp. Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla da inşa edilen Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar sulanacak. Bununla birlikte tamamı pompaj sulaması olan Kalealtı sulamasına su takviyesi yapılarak 77 bin 340 dekar pompaj sulamasının 58 bin 550 dekarı cazibeli sulamaya dönüşecek. Geriye kalan 18 bin 790 dekarın sulanması için terfi yüksekliği ise 189 metreden 85 metreye düşecek. Böylelikle Adatepe Barajı ile sulanacak toplam alan 392 bin 880 dekara ulaşacak.

Adatepe Barajı ayrıca, kurulacak 3,691 MW Kurulu gücündeki HES ile 11,52 GWh yıllık elektrik enerjisi üretim yapılarak 2 milyon TL yıllık gelir elde edilecek. Adatepe Barajı vasıtasıyla yapılacak tarımsal faaliyetlerden dolayı 134 milyon TL yıllık net gelir artışı sağlanacak. Tesis ile sağlanacak istihdam sayısının ise 71 bin 680 kişi olacağı tahmin ediliyor.


Editör: Haber Merkezi