Afşin’de 15 mahalleyi zirai sulama suyuna kavuşturacak Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatında fiziki gerçekleşme oranı yüzde 31 seviyesine ulaştı.

2019 yılı içerisinde tamamlanması planlanan Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatıyla Afşin’de 15 mahallede 67 bin 780 dekar zirai araziyi suya kavuşacak.

tamamlayarak Afşin’de 67 bin 780 dekar zirai araziyi suya kavuşturmayı planlıyor.

Afşin’de 67 bin 780 Dekar Zirai Araziye Su Temin Edilecek

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatında yüzde 31 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Adatepe Barajı’ndan alınacak suyu kapalı sistem borulu şebekeyle münbit topraklara ulaştıracak olan sulama projesinin 1. Kısmının tamamlanmasıyla 67 bin 780 dekar zirai araziye su temin edilecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Afşin’e bağlı Deveboynu, Anzorey, Esence, Hüyüklü, Nadır, Erçene, Çağılhan, Alimpınar, Ördek, Kötüre, Gerger, Altaş, Yazıdere, Ortaklı ve Kabaağaç mahallelerindeki zirai araziler suyla buluşturulacak.

DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kahramanmaraş ilimiz Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Çevresindeki göllerin iklimi üzerinde önemli etkisi vardır. Yağışların büyük bir bölümü kış ve ilkbahar aylarında düşmektedir. Bitki örtüsünün daha zenginleşmesinin kaynağı su yapılarıdır.

Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Adatepe Projesi Kapsamında çalışmaları hızla devam eden Adatepe Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı tamamlandığında 67 bin 880 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak. Projenin su kaynağı Adatepe barajı olup, barajının aks yeri; Göksun İlçesine bağlı Karaömer Mahallesinin yaklaşık 4 km güneydoğusunda, Göksun Nehri üzerindedir.

67 bin 880 dekar arazinin kapalı sistem borulu sulama şebekesiyle Adatepe Barajından cazibe ve pompaj ile sulanacak. İşin kapsamında 40 km 3400 mm CTP Ana Boru hattı ve 214 km çeşitli çap ve basınç sınıfında polietilen yedek boru imalatı yapılacak olup, ana boru hattında 1 adet basınç kırıcı ve 21 adet hat kapama vanası bulunmaktadır.

40 km’lik Ø 3400 CTP Ana boru hattında 16.7 km CTP Boru döşenmiştir. Bir adet basınç Kırıcı, 1 adet basınç düşürücü vana ve 7 adet hat kapama vanası tamamlandı. Yaklaşık 140 adet tespit kitlesi yapımı tamamlandı. 17726 m CTP Boru ihzaratı tamamlandı. Kamulaştırma işlemlerine bağlı olarak boru döşeme işlemleri devam etmektedir. Projenin tamamlanmasıyla, Afşin’ bağlı Deveboynu, Anzorey, Esence, Hüyüklü, Nadır, Erçene, Çağılhan, Alimpınar, Ördek, Kötüre, Gerger, Altaş, Yazıdere, Ortaklı ve Kabaağaç mahalleleri tarım arazileri sulanacak. Proje ile birlikte bölgede halen tarımı yapılan bitkilerin veriminin artacağı, yeterli suyun zamanında bulunabilmesi yani temin garantisinin olması koşulları sağlanacaktır. Sulama Projesi tamamlandığında çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımından da bölge daha çok gelişecektir. Proje, 2018 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 32,30 Milyon TL katkı ve 18.000 kişiye istihdam alanı sağlanması hedeflenmektedir. Proje maliyeti :241.558.000 TL olup 2019 yıl sonunda tamamlanması hedeflenmektedir.

Editör: Haber Merkezi