Adatepe Barajı’nda sulama kanallarının II. Etap ihalesi, 17 Şubat 2016 Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Ceyhan Nehri’nin batısında kalan bölgedeki yaklaşık 50 bin dekar araziyi suya kavuşturacak projenin II. Sulama kanalının ihalesi 17 Şubat 2016 Çarşamba günü Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü’nde yapılacak.

Yaklaşık 50 bin dekar araziyi suya kavuşturacak II. Etap projede 2 adet de pompa istasyonu bulunacak. Projenin tamamlanmasının ardından bölgede 36 bin dekar arazi basınçlı sulama, 14 bin dekar arazi de cazibeli sulama yöntemi ile suyla buluşacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Adatepe Barajı Sulama Kanalları’nın inşa ve proje çalışmaları devam ediyor.  Geçtiğimiz yılsonunda ihalesi gerçekleştirilen ve 54 bin 120 dekar araziyi sulayacak I. etap basınçlı sulama sisteminin ardından, 50 bin dekarlık II. Etap için de ihale tarihi belli oldu.

 Bölgenin en büyük barajı olan Adatepe Barajı, Afşin-Elbistan Ovası’nda yer alan 317 bin 270 dekar arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak. Barajda tutulan suyun sulama alanındaki sahalara ulaştırılması için de 3. etap olarak sulama kanalı inşa edilecek. 54 bin 120 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak basınçlı borulu şebeke inşaatını kapsayan Adatepe Sulaması I. Kısım İnşaatı ihalesini 23 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi ve söz konusu projenin temeli de 16 Ekim 2015 tarihi itibariyle atıldı. Projenin en az 320 milyon TL’ye tamamlanmasını bekleniyor.

 Ceyhan Nehri’nin batısında kalan bölgedeki yaklaşık 50 bin dekar araziyi suya kavuşturacak projenin II. Sulama kanalının ihalesi ise, 17 Şubat 2016 Çarşamba günü Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü’nde yapılacak. Söz konusu arazilerin 14 bin dekarı cazibeyle, 36 bin dekarı da ihale kapsamında yer alan 2 adet pompa istasyonundan basınçlı sulama sistemleri aracılığı ile tarlalara aktarılacak. Böylece toplam sulanacak alan 100 bin dekarın üzerine çıkacak.

Afşin ve Elbistan’da arazi toplulaştırma yapılacak

Adatepe Barajı’nın sulama sahasında kalan bölgelerde arazi toplulaştırma çalışmaları için de önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenecek.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek toplantının ardından bölgede arazi toplulaştırma için izlenecek yol ve sistem belirlenecek. Toplulaştırma işlemlerinin başlamasıyla da sulama kanallarının inşasına geçilecek. Sulama kanallarının güzergahı toplulaştırılan arazilere göre belirlenecek. Afşin ve Elbistan’da toplulaştırılacak arazinin büyüklüğü ise 200 bin dönüme kadar ulaşacak.

Editör: Haber Merkezi