Afşin ve Elbistan Cazibeli İçme Suyuna Kavuşacak​

KASKİ Genel Müdürlüğü, Afşin ve Elbistan İlçelerine içme suyu sağlayacak olan Afşin-Elbistan Akdere İsale Hattı Projesi ile Elbistan İlçe Merkezinin İçme Suyu Şebeke Hattı Yenileme Projesi hakkında paydaşlarıyla bir araya geldi.

Türkiye'deki Mülteciler için Yardım Programı(FRIT 2) kapsamında yapılması planlanan Akdere İsale Hattı ve Elbistan İçme Suyu Şebeke Yenileme projeleri için paydaş katılım planlarının halka tanıtılması ve uygulamaları konusunda Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya; Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Afşin Belediye Başkanı Yardımcısı Hasan Ali Gendik, KASKİ Genel Müdürü Ahmet Kavak, KASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sinan Çeçen, STK Temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Proje süreciyle ilgili yapılan paydaş katılım toplantısında; paydaş katılım planının amacı, uygulamaları, şikâyet mekanizmasının nasıl çalıştığı ve projelere yönelik bilgi verildi. Paydaş katılım planı sayesinde projeden etkilenen insanlara ve diğer paydaşlara proje ve etkileri hakkında görüş ve endişelerini ifade etme olanağı sunuluyor.

Akdere İçmesuyu İsale Hattı Projesi ile Afşin, Elbistan, Ekinözü ilçe merkezi ile kırsal mahallelerinin mevcut kaynaklarına ek olarak içme suyu temini yapılacak. Projede Kurudere ve Sarımağra kaynaklarından minimum 1240 lt/sn maksimum 2150 lt/sn su alınması planlanıyor. Proje kapsamında 150 km isale hattı yapılacak.

Elbistan İçmesuyu Şebeke Projesi ile Elbistan ilçe merkezi ve civar yerleşim yerlerinin ekonomik ömrünü doldurmuş olan şebeke hatları ile yeni yerleşim bölgelerinin ihtiyaçları doğrultusunda ihtiyaç duyulan ilave şebeke hatlarının yapılması planlanlanıyor. Toplam 320 km şebeke hattı yapılması planlanan projeyle, Elbistan ilçe şebekesinden faydalanan vatandaşlara sağlıklı ve kesintisiz içme ve kullanma suyu sağlanırken mevcut kaynakları en verimli kullanmak adına kayıp kaçakların azaltılması ve uzaktan takibine yönelik izole alt bölgeler(DMA) oluşturulacak, SCADA Otomasyon sistemi ile basınç, debi, bakiye klor, depo seviyesi, aktüatörlü vana v.b. ile altyapı sistemine anlık müdahale ve izleme imkanı sağlanacak.

KASKİ Genel Müdürü Ahmet Kavak toplantıda yaptığı konuşmada Kahramanmaraş'taki ekonomik ömrünü tamamlamış içme suyu şebekelerinin peyderpey değiştirileceğini belirtti.

Ahmet Kavak konuşmasında şu ifadelere başvurdu: '' İlimiz genelinde içme suyu sorunu kalmaması adına çalışmalar yapıyoruz. Kısa ve orta vadeli hedeflerimiz arasında kanalizasyon problemlerini bertaraf etmek var. Modern kentleşmede insanların olmazsa olmazı içme suyudur. Sağlıklı ve kesintisiz suyun ulaştırılması bizim temel görevimiz. Yine bu sunduğumuz suların kullanıldıktan sonraki aşamasında arıtılarak doğal ortamına salınması da başlıca görevlerimiz arasında yer alıyor. Kurumumuzun il çapındaki görevleri hassas, taleplerin ve ihtiyaçların yoğun olduğu bir alandayız. Şehrimiz, miadını doldurmuş içme suyu kanalizasyon şebekeleriyle dolu. Modern bir şehirciliğin gerekliliği olarak bunların peyderpey değiştirilmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör bu şehir için gecesini gündüzüne katıp çalışıyor. Bizler de bu hizmet kervanında yer almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Ahmet Kavak'ın konuşmasının ardından KASKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığı Plan Proje Müdürü Galip Yoğurt tarafından katılımcılara bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun ardından paydaşların görüş ve önerileri alınarak toplantıya son verildi.

Editör: Haber Merkezi