Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile AEL Kömür İşletmesi’ni 20 yıllığında devralan Çelikler Holding yetkilileriistihdam, çevre kirliliği ve göçük iddiaları başta olmak üzere kamuoyu gündemindeki birçok konuya açıklık getirdi.

Elbistan Kaymakamlığı toplantı salonundaki görüşmede, kamuoyunun cevap aradığı birçok konunun  Afşin-Elbistan Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Karakaş, AEL Koordinatörü Süha Dinç ve AEL Takip Koordinasyon İşletme Müdürlüğü yetkililerince tek tek açığa kavuşturulması sağlandı.

Afşin Kaymakamlığı’na vekalet eden Elbistan Kaymakamı Özkan Demir başkanlığındaki toplantıya, Elbistan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Sinan Sert, Afşin İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İsmail Serhat Çakar, Çoğulhan Karakol Komutanı Abdurrahman Ünişen’le birlikte şirketin üst düzey yetkilileri AEL Takip Koordinasyon İşletme Müdürlüğü yetkilileri ve santral çevresindeki mahallelerin muhtarları katıldı.

Afşin-Elbistan Elektrik Üretim A.Ş.’nin üst düzey yetkilileri, en çok tartışılan konuların başında gelen istihdam noktasında devirden sonra istihdam ettikleri bin 306 kişinin yüzde 95’ini bölge insanı olduğunu belirttiler. Diğer illerden işçi alındığı yönündeki izlenimi ortadan kaldırmak için de personellerin tek tek hangi illerden geldiğine ilişkin de istatistiki bilgi sundular. Kamuoyunda yer alan ‘Elazığ’dan işçi alındı’ söylemi için “Elazığlı toplam 30 kişi çalışıyor” açıklamasını yaptılar.

- Rehabilitasyon 1 yıl sonra başlayacak

Şirket yetkilileri, santral bacalarından Çoğulhan ve Alemdar Mahalleleri’ne kül yağması ile ilgili de, sistemi kurulumuna yakın bir değerde çalıştırmak için olağanüstü efor sarf ettiklerini belirterek, “İnsan sağlığını hiçe sayarak üretim yapalım şeklinde bir anlayışımız asla yok” diye konuştular. Şirket yetkilileri, rehabilitasyon ile ilgili sürecin de muhtemelen 12-14 ay içerisinde başlayacağının bilgisini verdiler.

Kömür sahasında göçük olabileceği yönündeki iddiaların ise doğru olmadığı bizzat AEL Takip Koordinasyon İşletme Müdürlüğü yetkililerince yalanlandı.

Mahalle muhtarları ise, yıllardır santralin külünü yuttuklarını vurgulayarak mahallelerinin taşınması konusuna öncelik verdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Afşin Kaymakamlığına vekalet eden Elbistan Kaymakamı Özkan Demir, santralle ilgili sorunların çözümü noktasında çaba içerisinde olduklarını belirtti.

İletişimin önemine vurgu yapan Kaymakam Demir, “Devrin akabinde vatandaşlarımızın bizlere ilettiği konular var, kamuoyunda paylaşılan konular var, sıkıntılar var. Kül meselesi, istihdamla ilgili bazı konular başta olmak üzere geniş kapsamlı bir toplantı düzenledik. Vatandaşımızın tansiyonu geçtiğimiz hafta bayağı yükseldi. Vatandaşlarımızın sorunlarını dinlemek ve firma yetkilileri ile de fikir alışverişinde bulunmak istedik. Biz, bir aileyiz. Meseleleri aile içinde konuşarak; sıkıntılarımızı da olabildiğince aile içerisinde çözmeye çalışalım niyetiyle bu toplantıyı yapıyoruz. Şirket yetkilileri, kül meselesinde sözleşmeye uygun bir şekilde sorumlulukların zaman içerisinde hızlı bir şekilde yerine getirmeyi ifade ettiler. İnşallah bu, vatandaşımızı yormadan en kısa sürede gerçekleşir” ifadelerini kullandı.

Afşin-Elbistan Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Karakaş, şirket bünyesinde istihdam edilen personelin sayısını ve memleketlerini tek tek açıkladı.

Şirkete, devirden sonra alınan bin 306 personelin bin 23’ünün Elbistan ve Afşin bölgesinin insanı olduğunun altını çizen Karakaş, “Şuanda toplamda 2 bin 309 çalışanımız var. Biz, bin 309 kişiyi istihdam ettik. Bunun 656’sı termik tarafında. Linyitte bizim aldığımız 653 kişi. Taşerondan geçen termikte 185, linyitte 815’tir. Toplam taşeronla birlikte bizim aldığımız toplam 2 bin 309. Bizim aldığımız bin 309 arkadaşın 152’si üniversite mezunu. Bunun 98’i mühendis. Geri kalan 54’ü de üniversitelerin diğer bölümlerinden mezun. Meslek yüksekokulu mezunu 77, meslek lisesi mezunu 476, ortaokul ve lise 237, ilköğretim 267’dir.

Taşerondan bize devrolanlar zaten buranın insanı. Bizim aldığımız personellerin 518 kişisi Elbistanlı, 505 kişisi Afşin’den 49 kişi Göksun’dan, 39 kişi Ekinözü’nden, Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinden toplam 45 kişi almışız. Yani toplam bin 156 kişiyi Elbistan, Afşin başta olmak üzere Kahramanmaraş’tan. Diğer illerden toplamda 150 kişi var. Bunların 30 kişisi Elazığ, 25 kişi Malatya, 15 kişi Osmaniye, 14 kişi Adana ve Türkiye’nin muhtelif illerinden de toplamda 60 kişilik istihdam söz konusu. Sosyal medyadan il dışından özellikle de Elazığ’dan yoğun personel alındığı gibi yapılan paylaşımlar doğru değil. Kaldı ki; il dışından gelen arkadaşlarımızın çoğu teknik personeldir. Bu arkadaşlar, bir görevlendirme ile buraya gelmiştir. Siz de takdir edersiniz ki, termik santral tarafı 2 yıldır çalışmıyordu. Gelen arkadaşlarımız, bir beden işçisi, düz işçi vasfındaki arkadaşlarımız değildir. Bunlar, konusunda uzman ve teknik personellerdir. Bunlar, buradaki süreçlerini tamamladıktan sonra tekrar görev yerlerine döneceklerdir. Bahsi geçtiği kadar da dışarıdan alınan personel yok” şeklinde konuştu.

Karakaş, termik santrale baca gazı arıtma tesisi kurulması ile ilgili olarak da, “Burayı, işletme hakkı sözleşmesi kapsamında devraldık. Burası bir özelleştirme değildir. Çelikler Holding, Afşin-Elbistan Elektrik Üretim A.Ş. adı altında burayı 20 yıllığına işletecektir. Bu yapılan devirle beraber, aynı zamanda yatırım kararlarımız var. Yalnızca baca gazı arıtma sistemi değil başka ünitelerle ilgili yatırımlarız var. Rehabilitasyonla ilgili yatırımlarımız var. Bunların hepsi bir plan dahilinde gerçekleşecektir. Bunlar, çok büyük yatırımlardır. Önemli bir kaynak gerekiyor bu yatırımlar için. Hem iç piyasada hem de dış piyasada bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırımlar, şu veya bu şekilde tarih verebileceğimiz yatırımlar değildir. Bir plan dahilinde gerekli kaynaklar tahsis edilince taahhüt etmiş olduğumuz yatırımlar yapılacaktır. EÜAŞ Koordinasyon Kurulu da bunları takip etmektedir” dedi.

AEL Koordinatörü Süha Dinç de, istihdam ve AEL’de göçük olabileceği noktasındaki endişeler ve iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şirket bünyesinde istihdamın 5 bin kişiye ulaşacağının bilgisini veren Dinç, şu bilgileri aktardı:

 “Personel konusunda yüzde 95 civarında bu bölgeden alınıyor. Kalan kısmı da mühendis olduğu için dışarıdan geldi. Şuanda 2 bin 306’ya ulaşan istihdam sayısı, 5 bin civarına çıkacaktır. 1 Şubat’ta 43 engelli personelimiz işbaşı yapıyor. 3.ünitenin devreye alınmasıyla birlikte termik tarafına en az 100 kişi alınacaktır. Yeni yatırımların gelmesi, entegrasyon sonucunda bu istihdam kademeli olarak artacak. Personelin büyük bölümünün bölgeden alınmasına çok dikkat ediyoruz. Bundan sonra da dikkat edeceğiz.

20 yıllığına işletme hakkı devri ile bu sözleşmeyi Çelikler Holding almıştır. 20 yıl boyunca 4 ünitenin rehabilitasyonu yapılacak artı 2 tane yeni ünite yapılacaktır. Buna karşılık olarak da maden sahasını rehabilite edip santrali besleme noktasına kadar kapasitesi yükseltilecektir. Bu, gerçekten büyük yatırımdır. Devletimiz için yapılması gereken çok büyük yatırımdır. Özellikle bu bölge, 4,3 milyar ton linyit rezervi ile Türkiye’nin beyni. Bu anlamda Türkiye’nin en şanslı bölgesi Afşin-Elbistan bölgesidir. Devlet, burada mili enerjinin Türkiye ekonomisine girmesini düşünüyor. Çelikler bir aşama, B santralinin beslenmesi ve C-D santralinin ihalesi yapılmak üzere. Bu sene içerisinde C-D santralinin de gelmesi söz konusu. Bu bölge, servetin üzerinde oturuyor. Devletin 1984’ten beri işlettiği Kışlaköy maden sahasında ölümlü bir heyelan olmamıştır. Biz de bunun için buradayız. TKİ’de, EÜAŞ’ta çalışan biri olarak bunun için buradayım. Göçüğü aklınıza bile getirmeyin” ifadelerini kullandı. 

AEL Takip Koordinasyon İşletme Müdürü Metin Eren ise, sahanın EÜAŞ’ın kontrolünde olduğunun altını çizdi. Eren, “Burasının ruhsatı EÜAŞ’ındır. İşletme hakkı 20 yıllığına devredilmiştir. Takip Koordinasyon Müdürlüğü tarafından da bu saha düzenli olarak kontrol edilmektedir. Burada başıboşluk mümkün değildir. Düzenli olarak MİGEM ve Çalışma Bakanlığı bu sahayı denetleyecekler. 15 gün öncede MİGEM saha denetimini yaptı. Biz de AEL Takip Koordinasyon İşletme Müdürlüğü olarak gerekli kontrollerimiz yaptık. Göçük, birden başlayıp hemen yarın olmaz. Bu sene olağan üstü yağışlar oldu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerin yüzde 90’ı yüzey sularıdır. Göçüğü ilgilendiren en önemli konu yer altı suyudur. Yüzey sularına bakılıp yorum yapılıyor” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan mahalle muhtarları ise, hava kirliliği konusu üzerinde durdular. Mahallelerinin taşınması için devlet yetkililerinden talepte bulunan muhtarlar, “Biz, devletimizden bu konuya çözüm bulsun istiyoruz. Devlette çalışırken de şimdi de aynı külü yutuyoruz” diye konuştular.

Editör: Haber Merkezi