Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü'nün işletme hakkının 20 yıllığına ERG Elektrik A.Ş’ye devredilmesinde sona yaklaşıldığını aktardı.

Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç,  devir işlemleri devam eden Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür sahasının işletme hakkının ERG Elektrik A.Ş. devredilmesi durumunda işçilerin kurum içinde tayin hakkının olduğunu söyledi.

1994 yılından buyana devam eden A Termik Santrali ve kömür sahasının 20 yıllığına ERG Elektrik A.Ş.’ye devredilmesine ilişkin dava sürecinin sonlandığını aktaran Kılıç, “ Bu devir sürecinde bizi ilgilendiren durum çalışan işçilerimizin akıbetinin ne olacağıydı. Bu konuda gerekli görüşmeleri yaparak işçilerimizi sağlama aldık. 1994 yılında yapılan devir sözleşmesinde ‘işçinin muvafakati halinde alıcı firmaya geçer’ şeklinde bir madde vardı. Bu konuda sendika olarak bir mücadele verdik ve bu maddedeki cümlenin tamamlanması hakkında girişimlerde bulunduk. Bu gayretlerimizin sonucunu uzun uğraşlar sonucu aldık ve işçilerimizin hakkını aldık. EÜAŞ’tan İşletimlerin devri durumunda işçilerimiz isterlerse firmayla çalışacak, istemezlerse kurum içinde tayin edilecek şeklinde bir maddeyle işçilerimizi sağlama aldık” açıklamasında bulundu.

Kamu personelinden şirket bünyesine geçiş için kesinlikle dilekçe vermemelerini isteyen Başkan Kılıç, “Arkadaşlarımız bu kurum içi tayin hakkı konusunda hiçbir şekilde kaygı taşımasınlar. İşletme müdürlüklerine gelen yazıyla ilgili olarak da işyerlerimiz arasında bir panik oluştu. Arkadaşlarımızın telaşa kapılmasına gerek yok. İlgili yazıda 2 Aralık 2015’e kadar şirkete geçmek isteyenler dilekçelerini vermeleri isteniyor. Biz, dilekçe falan vermiyoruz. Tüm arkadaşlarımıza da bunu ilan ediyorum. EÜAŞ bünyesinde çalışan hiçbir arkadaşım emekliliği dolsun dolmasın şirkete geçeceğim diye dilekçe vermesin. Bu bizim görüşümüz. Önümüzde bir şey yok. Şirketin bize ne sunacağını bilmiyoruz, şartları bilmiyoruz. Neye göre dilekçe vereceğiz? Biz şu anda EÜAŞ’ın personeliyiz ve EÜAŞ’ta kalıyoruz. Kurum içi tayin hakkımız da saklı. İstersek geçeriz, istemezsek geçmeyiz. Kamuoyunda spekülasyonlar yapılıyor. Biz bu süreci en yetkili kişilerle birlikte görüşerek götürüyoruz. Şartları sağlama almadan, üyemizi garantiye almadan, mevcut haklarını bir adım öne geçirmeden kesinlikle şirkete geçmeyiz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu yazının devir halinde EÜAŞ’ın kendi bünyesinde kalacak personeli görme, ERG Elektrik’in de kendi ile çalışmak isteyen kişileri belirleme amacı taşıdığını savunan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, “EÜAŞ, şirkete geçecek personelini görmek istiyor. Firmada çalışacağı kişileri görmek istiyor. Şu ortamda hiçbir arkadaşımın geçmek gibi keyfiyeti yok. Şirketin şartları ne olacak, ücret ne olacak, emekliye ne olacak? Bizim bu yönde bir hazırlığımız var. Şu anda işçimizin maaşı belli. Biz, o rakamın altında hiçbir ücret kabul etmeyeceğiz. Biz işçi olarak bir yazıya istinaden kendi elimizle kendi iş akdimizi feshetmeyiz. Şirkete geçmek isteyen dilekçe versin şeklinde bir emrivakiye gerek yok. Bu dilekçeyi verdiğimiz zaman kendi elimizle ayağımıza sıkmış oluruz. EÜAŞ da haklı duruma geçer” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi