Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde süresiz olarak elektrik enerjisi üretimine ara verildiği öğrenildi.
1984 yılından buyana üretimde olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ndeki elektrik üretimi, durduruldu. 
Türkiye'nin en eski teknolojiye sahip termik santralleri arasında olan A Termik Santrali'ndeki üretime ara verme kararının, mekanik ve metal aksamlardaki yorgunlukla yıpranma oranının büyük boyutlara ulaşmasına bağlı olarak güvenli çalışma ortamını ortadan kaldırdığı gerekçesiyle alındığı iddia edildi. 
Kurulduğu günden bugüne kadar 4 ünitesiyle birden nadiren elektrik üreten Afşin-Elbistan A Termik Santrali, Türkiye'nin en yaşlı santrallerinden biri. 33 yıl öncesinin teknolojisi ile yapılan ve bugüne kadar baca gazı arıtma tesisi olmadığı için insanlara ve doğaya verdiği zararlarla adından sıkça söz edilen Afşin-Elbistan A Termik Santrali, hafta başından itibaren sessizliğe büründü. Şalterlerin indirildiği dev tesiste, üretimin ne zaman başlayacağı ise belirsizliğini koruyor. 
Santraldeki elektrik üretimine ara verme kararının, EÜAŞ Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu ve kurmaylarının bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret ile yaşanan iş kazasının arifesinde alınması dikkatlerden kaçmadı. 
Ekonomik ömrü 30 yıl olan santraldeki metal yorgunluğu ve kapsamlı rehabilitasyon gerekliliğinin söz konusu ziyaretin en önemli başlığı olduğu öğrenilirken, üretim durdurma kararında da bu noktaların göz önünde bulundurularak doğabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için alındığı iddia edildi. 
Santraldeki metal yorgunluğunun en önemli göstergeleri ise, meydana gelen iş kazaları ve teknik arızalardaki artış olarak nitelendiriliyor. 
Özellikle yaşlı termik santrallerde ortaya çıkması muhtemel sorunları minimize edebilmek için bir periyodik/planlı bakım programı yapılması en büyük zaruretlerin başında geliyor. Rehabilitasyondaki temel amaç? santralde bulunan özellikle üretime direkt etki eden ekipmanların bakım/onarım/parça değişimi gibi işlerinin önceden belirlenmiş zamanlarda yapılarak arıza sıklığının azaltılmasını sağlamak olarak ortaya çıkıyor. 
Santralde yapılacak bakım ve onarım çalışmalarının ne kadar süreceği ve tekrar ne zaman üretime geçeği konusunda henüz bir netlik yok.

Editör: Haber Merkezi