Afşin'de 1984'te elektrik üretimine başlayan ve çevreye yaydığı kirlilikle gündemden düşmeyen Afşin­-Elbistan A Termik Santrali, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından modernize edilecek.

EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Murat Zekeriya Aydın, beraberindeki Özelleştirme ve Santraller Takip Dairesi Başkanı Ercan Atlılar, Afşin Elbistan A Termik Santrali Müdürü Arif Şahin, Afşin Elbistan B Termik Santrali Müdürü Mustafa Has ve Afşin Elbistan Linyitleri İşletme Müdürü Atilla Dalbudak ile Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven'i makamında ziyaret etti.

Afşin-Elbistan bölgesinin Türkiye'nin enerji üssü olabileceğini ifade eden EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Murat Zekeriya Aydın, Afşin Elbistan A Termik Santrali’nin de kapsamlı bir rehabilitasyon kapsamına alınacağını ve Afşin Elbistan Linyitleri İşletmesine 285 işçi alımı yapılacağını söyledi.

A Termik Santrali rehabilitasyonu ile alakalı bir yol haritası belirlediklerini ifade eden Aydın, " Afşin'de bulunan A Termik Santralinin rehabilitasyonunun devir sürecinde bağımsız olarak, bir gereklilik sonucu ortaya çıkan nedenlerden dolayı gerçekleştireceğiz. Uluslararası alanda deneyim ve birikim sahibi olan mühendislik firmalarıyla yapılacak çalışmaları istişare ediyoruz. Kendilerinden de bu konuda bütçesel bir teklif sunmalarını istedik. O teklif geldiği zaman bir takım değerlendirmelerimizi yapacağız” dedi.

Enerji üretimine ara verilen santralin, çevreyle uyumlu hale getirinceye kadar rehabilitasyon çalışmalarının devam edeceği bilgisini veren Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

"A Santralini çevreye uyumlu, duyarlı bir hale gelinceye kadar çalıştırmayacağız. A Termik Santrali Türkiye genelinde örnek teşkil edecek bir santral olacak. Bu çalışmaları devir sürecinden bağımsız olacak.  Sonuçta bizim bu santrali bir şekilde rehabilite ederek ekonomimize kazandırmamız lazım. Bunu da uygun maliyetlerle yapabilmemiz lazım. O noktada teknik manada buranın rehabilite edilmesinin gerekliliği hususunda herhangi bir tereddüt yok bizim tarafımızda. Durum tespiti yapılacak ve o çerçevede de bundan sonraki adımları karşılıklı istişare ederek atmış olacağız. Önce bir kapsamı ortaya koyacağız. Ondan sonra resmi daha net bir şekilde görmüş olacağız. Baca gazı arıtma tesisi de bu kapsamda olacak. Çevre ile uyumlu bir santral yapmak gayesiyle çıkıyoruz yola. Biz burada örnek bir teşkil edecek çevreyle uyumlu bir santral yapacağız.”

Afşin-Elbistan bölgesine yapılacak olan termik santrallerin EÜAŞ'ın gündeminden düşmediğini ifade eden Aydın, " A Termik Santralini yapılacak olan rehabilitasyon ile çok iyi hale getirmeliyiz ki bunlara müteakip C,D ve E Santrallerinin yapılması da tekrar Türkiye gündemine gelsin. Yeni santrallerin yapımı gündemden düşmüş değil. Türkiye'nin yerli kaynaklarının milli ekonomimize kazandırması noktasında gerekli adımlar atılacak.

AEL'ye 285 işçi alınacak

Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın talimatıyla Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğüne kısa zamanda personel alımı yapılacağını belirtti.

Elbistan-Afşin havzasının madencilik anlamında enerji üstü olması açısından da önemine dikkat çeken Aydın, "İlk etapta acil gördüğümüz 285 kadar bir personeli istihdam etme imkanımız olacak. İhtiyaçlarımız doğrultusunda da zaman zaman işçi alımlarımız olacaktır. Santrallerimizi bu şekliyle ayağa kaldırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

A Termik Santralinde, EÜAŞ tarafından yapılacak rehabilitasyon çalışmasın bölge insanı açısından çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise, " Halkımızın beklentisi A Termik Santralinin çevreye uyumlu ve duyarlı bir şekilde üretimine devam etmesiydi. Bu çalışmanın başlaması bizleri sevindirdi. EÜAŞ Genel Müdürümüz Nevzat Şatıroğlu'na teşekkür ediyoruz. Yıllardır halkımızın beklentisi baca gazı artma sistemi olmadan çalışan A Termik santralinin çevreye uygun hale getirilmesiydi. İnşallah en kısa zamanda rehabilitasyon tamamlanır santralim ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam eder. Önümüzdeki dönemde de inşallah hem santrallerimizin modernize edilmesi ve istihdam başta olmak üzere ülkemize katkı sunacak bir enerji merkezi olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ziyaretin hatırası olarak, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Murat Zekeriya Aydın'a UNESCO Dünya Mirasları geçici listesinde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf'in plaketini takdim etti.

Editör: Haber Merkezi