Afşin’de 15. Yüzyılda dönemin taş ustaları tarafından yapılan tarihi Ömerağa Konağı’nda başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Afşin Belediyesi ve Afşin Kaymakamlığı tarafından, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Projesi kapsamında tarihi Memoağa Konağı restore edilerek Afşin’e müze olarak kazandırıldı.

17. ve 18. Osmanlı Süsleme Sanatının harika örneklerini barındıran tarihi konak, Afşin Evi adı altında mini bir müzeye dönüştürüldü.

Restore edilen  Ömerağa Konağının Afşin Evi adı altında müze olarak kullanılacağını belirten Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, çok yakında konağının ziyaretçilere açılacağını belirtti.

Başkan Güven, “Ömerağa Konağı koruma altına alınan eserimiz.  Atıl durumdaki konağın hizmete kazandırılması için projelendirdik. Hazırlattığımız proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Burayı biz Kültür Bakanlığı'nın izniyle özel bir müze haline getirdik. Bu tarihi mekan Afşin için çok önemli. Burada kullanılan taşlar devşirme taşlar.  Belki de bin yıllık, bin 500 yıllık taşlar ama medeniyetler yer değiştirdikçe kalıntılardan taşlar kullanılmış. Dolayısıyla Biz 600 yıllık konaktan bahsediyoruz. Arkeologlar 750 yıllık olduğunu söylüyorlar. Burada olağanüstü süsleme sanatı var. Bunların tamamı nakış nakış işlenmiş.  Restorasyonda da bizim en çok arzu ettiğimiz konu orijinalinin bozulmamasıdır.  Restorasyonda orijinali bozulmadan eskiyen yerler tamamlandı. En kısa süre içerisinde çalışmaları tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz.  Afşin evi,  Afşin’in hafızası gibi olacak. Vatandaşlarımız şehrin geçmişteki yaşantısını görme fırsatına sahip olacaklar.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi