Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Elbistan Temsilcisi Durdu Mehmet Dalkanat, Afşin-Elbistan A Termik Santraline yapılacak 5. ve 6. ünitelerin insan ve çevre sağlığına ciddi zararları olacağını belirtti.

Elbistan Tema Temsilcisi Fatma Doğuç ve platform üyeleriyle birlikte gazetemizi ziyaret eden Dalkanat, 27 Nisan 2022 Çarşamba günü Afşin Belediye Düğün Salonunda Afşin-Elbistan A Termik Santraline ek iki yeni ünite yapılması ÇED sürecine ilişkin gerçekleşecek halkın bilgilendirilmesi toplantısı öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Dalkanat, “Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek halkın bilgilendirme toplantısına platform ve TEMA Vakfı temsilcileri olarak bugüne kadar 4 ünite ile çevre ve insana verilen zararların yeterli olduğunu, 5. ve 6. ünitenin bu bölgeyi daha da olumsuz etkileyeceğini, ölümleri çoğaltacağını, toprağı susuzlaştıracağı ve iklimi değiştireceği bilinen konular. Paris İklim sözleşmesinde bu konular tüm dünyaya da duyuruldu. Bizlerde Yeşil Afşin Gazetemizi ziyaret ederek bu konuları anlatarak daha çok halkımıza ulaştırmak istiyoruz. Bu konuda da halkımızın bilinçlenmesini ve desteğini istiyoruz.  Afşin’de tüm siyasi parti temsilcilerimizi ve Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven’i ziyaret ederek desteklerini istedik.” açıklamasında bulundu

Çelikler Holding bünyesindeki Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin işlettiği Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne 3 milyar 650 milyon liralık yatırımla V. ve VI. ünitelerin yapılması için ÇED süreci başlatılmıştı. Yılda net 4 bin 613 GWh enerji üretimi hedeflenen projenin ekonomik ömrü ise 30 yıl olarak belirlenen projenin inşaatının ise 36 ayda tamamlanması planlanıyor.

688 MWe (2x344 MWe) kurulu güç için, enerji santralinin Akışkan Yataklı Yakma kömür teknolojisine sahip olacağı belirtilirken saatte de 729 ton kömür tüketeceği bildirildi.

Planlanan 2 yeni ünitenin işletmeye açılması ile birlikte, tesiste istihdam edilecek personelin büyük bir bölümünün bölge halkından temin edileceği vurgulanırken; inşaat aşamasında 3 bin 500, işletme aşamasındaki ise 800 personel çalışacağı ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi