Göksun’da, Göksun Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde "Meyvenin alası, Göksun'un elması" temasıyla festival gerçekleştirildi.
Festival, Göksun Belediyesi önünden kortej yürüyüşüyle başladı.

Kahramanmaraş-Kayseri karayolu kavşağına kadar yürüyen protokoldekiler, durdurdukları yolcu otobüsündeki vatandaşlara Göksun elması hediye ederek, "hayırlı yolculuklar" diledi. Kortej, festivalin yapılacağı Belediye İş Merkezi Meydanı'nda son buldu.

Göksun Kaymakamı Cengiz Ayhan, burada yaptığı konuşmada, birçok çeşitlilikteki 1,5 milyon elma ağacıyla Göksun'un, Türkiye'nin önemli üretim merkezleri arasın yer aldığını söyledi.

Göksun elmasını, ülke çapında ve ihraç edildiği ülkelerce tanınan, bilinen, talep edilen ürün haline getirmeyi ve bir marka değer oluşturmayı hedeflediklerini belirten Ayhan, şunları kaydetti:

"Göksun elmasının her geçen gün üretim kapasitesi artmakta, yeni elma bahçeleri kurulmakta ve yeni yatırımcılar gelmektedir. Tarımsal ürün olarak elmamız birçok çiftçimize, köylümüze ve ilçemize büyük bir ekonomik katkı sağlamaktadır. Desteklerle ve yapılacak tanıtımlar ile yetiştirilen elmanın üretimini arttırmayı ve ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.”

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ise rengi, aroması ve tadıyla ihracatta tercih edilen Göksun elmasının, ilçe için de bir "elmas" değerinde olduğunu söyledi.

İlçede yaklaşık 32 bin dekar alanda modern tekniklerle yetiştirilen Göksun elmasının yıllık rekoltesinin 45 bin ton civarında olduğunu vurgulayan Aydın, "İlçemizin iklim koşullarına bağlı olarak gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle özellikle elmaya renk veren 'antesion' oluşumunda ilçemiz üstün özelliklere sahiptir. Bu nedenle Göksun elması daha canlı, daha kırmızı ve daha güzel aromaya sahip olmaktadır" dedi.

Aydın, Göksun'da üretimi yapılan elmaların, ihracatın yanı sıra başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyükşehirde satıldığını, ilginin bir hayli fazla olduğunu belirtti.

Üreticilerin yıl boyunca verdiği emeğin festivalle taçlandırıldığını belirten Aydın, "Elmas' değerinde elmalar üreterek ilçemizin tanıtılması ve ekonomisine katkı noktasında üzerine düşen görevi yerine getiriyorlar. Bizler de elde edilen bu ürünlerin en iyi şekilde tanıtımını yapmak ve pazar oluşturmak sureti ile bu festival çalışmalarını birlik ve beraberlik içinde yürütüyoruz" diye konuştu.

Festivalde, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı da konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından festival kurdelesi kesildi, protokol üyeleri festival kapsamında açılan stantları ziyaret ederek, bilgi aldı.

Festival, "en iyi kırmızı" ve "en iyi sarı elma" kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren üreticiler, festivale katkı sağlayan sponsorlara ödül ve belgelerinin verilmesi ile sona erdi.
Editör: Haber Merkezi