Afşin Baro Temsilcisi Avukat Mehmet Turan, Afşin'deki çiftçilerin,  Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) karşı açtığı ‘ürün zararı ve toprak kaybı’ bedeli davalarında yüksek mahkeme masraflarının mağduriyete yol açtığını söyledi.

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralinin çevresinde yaşayan çiftçiler adına açıklama yapan muhtarlardan sonra  açıklama yapan Afşin Baro Temsilcisi Av. Mehmet Turan,  "EÜAŞ'a karşı açılan ürün zararı ve toprak kaybı davalarında 3 bin lira için 18 bin lira masraf istemek "sen bu davayı açma" demektir."dedi.

Konuyu gerekli mercilere ulaştıracaklarını söyleyen Turan şunları söyledi:

" 2005 yılından bu yana çiftçilerimiz bize müracaatla, ürünlerine santrallerin zarar verdiğinden bahisle dava açıyor idik. Yargıtay da bu zarar verilen taşınmazlara yönelik tazminat davalarını onuyordu.Geçtiğimiz günlerde Yargıtay ve Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tazminat davalarını bozdu.Bozma üzerine 2-3 bin liralık tazminat dosyası için 5-10 katı masraf isteniyor.Benim bir dosyamda 2.850 TL'lik bir zarar için 18.000 TL gibi inanılması güç bir masraf talep ediliyor.

                Bu dosyalardan dolayı bir kesim çiftçilerin zararlarını Yargıtay ve B.A.M. kararları onadığı için aldılar. Aynı durumda olan bir çok çiftçilerde zararlarını gideremedi. Bu durum çiftçinin  adalete olan güvenini sarsmaktadır.

                Yargının amacı vatandaşın mağduriyetini en adil bir şekilde çözmektir. 3 bin lirayı almak için 18 bin lira masraf istemek "sen bu davayı açma" demektir. Burada bir adaletsizlik vardır.Bu durumu Adalet Bakanımıza taşıyacağız.

                Ayrıca bu konuyu Kahramanmaraş Valiliği'ne, Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne  ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da taşıdık."

Editör: Haber Merkezi