Kahramanmaraş’ta altyapısı tamamlanan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) tanıtıldı. Maliyeti 15 milyon dolara ulaşan sistem, 24 tekrarlama merkezinden hizmet alarak, kentin yüzde 90’lık kesimini kapsıyor.
Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı’nda gerçekleştirilen sunumda, Garnizon Komutanı Kumay Albay Kerim Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan ve Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar’a sistemin işleyişi hakkında brifing verildi. Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Binbaşı Çağatay Arpaçay tarafından verilen brifingde, Jemus’la birlikte kesintisiz, güvenilir ve emniyetli bir muhabere gerçekleştirileceğini ifade etti.
Sistemin Kahramanmaraş genelinde kurulu 24 tekrarlayıcı merkezden hizmet aldığını belirten Arpaçay, şöyle devam etti:
“Tüm enerji ve iletişim hatlarının il genelinde kesilmesi halinde, kurulu jeneratörler vasıtasıyla, 20 gün boyunca il çapında kesintisiz iletişim imkanı bulunmaktadır. Araç telsizlerinde, ilimiz genelinde yüzde 90’lık kapsama alanına ulaşılabilmektedir. Ayrıca mobil tekrarlayıcı merkezi vasıtasıyla ihtiyaç halinde kapsama alanı boşlukları kapatılabilmektedir. Tüm telsiz görüşmeleri milli kriptolu olarak yapılabilmektedir. El ve araç telsizlerinden kişi, araç, belge, silah, sürücü belgesi, araç ruhsat sorgulamaları yapılabilmektedir. Sorgu cevaplarının gelmesi maksimum 5 saniye sürmektedir. Jemus sisteminin faaliyete geçtiği illerde yapılan sorgu ve sonucunda yakalanan şahıs ve araç sayısında artış gözlemlenmiştir. Coğrafi bilgi sistemi vasıtasıyla meydana gelen olaylar sayısal harita üzerine işlenebilmekte ve yoğunluklu olarak işlenilen suçların gösterildiği ‘suç haritaları’ oluşturulabilmektedir.”
Brifingin ardından harekat merkezi içerisindeki faaliyetler incelenirken, sistem uygulamalı olarak tanıtıldı.
Editör: Haber Merkezi