Türkiye'nin ise özellikle mobil internet alanında başarılı olduğu ve ABD, Japonya, Güney Kore ve Fransa gibi ülkeleri geride bıraktığı açıklandı.

Küresel çapta internet hızı analizi yapan Akamai Technologies, 2016'nın son çeyreğine dair verileri açıkladı. Rapora göre dünya çapında internet hızı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 artış göstererek ortalama 7.0 Mbpsseviyesine ulaştı. Yıl bazlı hız artışı ise yüzde 26 olarak kaydedildi.

Ortalama en yüksek internet hızına sahip ülke, 26.1 Mbps ile Güney Koreoldu. Mobil internet hızında ise en başarılı ülke ortalama 26.8 Mbps ile İngiltere olurken, bu alanda en düşük hıza sahip ülke 2.9 Mbps ile Venezuela oldu.

Gelelim Türkiye'ye… Öncelikle Türkiye'yi Orta Doğu ve Afrikakategorisinde değerlendiren Akamai'nin yanlış bir tutum içinde olduğunu belirtelim. Türkiye'nin ortalama internet hızı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 13, yıl bazlı yüzde 20 artış göstererek 7.6 Mbps olarak ölçülmüş. Yani dünya ortalamasından 0.6 Mbps daha hızlı.

Yukarıdaki tabloda gördüğümüz üzere Türkiye ortalama internet hızında dünya sıralamasında 71. konumda bulunuyor. Türkiye'nin 4, 10 ve 15 Mbps kullanım oranları ise şu şekilde:

Tekil kullanıcı: 8,581,580
Ortalama internet hızı: 7.6 Mbps
4 Mbps üstü kullanım: %78
10 Mbps üstü kullanım: %19
15 Mbps üstü kullanım: %7

Diğer taraftan Türkiye'nin mobil internet hızı ortalamasında çok daha başarılı olduğunu görüyoruz. Akamai'nin raporuna göre Türkiye'de ortalama mobil internet hızı 13.9 Mbps. Türkiye bu performansla ABD, Avustralya, Güney Kore, Japonya, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerdeki ortalama mobil internet hızını da geride bırakmış oluyor.

Editör: Haber Merkezi