Habertürk Televizyonunda Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlayan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Afşinli Hemşehrimiz Yusuf Kıraç, “Milli Uzay Programı'mız var. Bir tanesi de orada. Bir tanesi de orada Uzay farkındalığı ve insan kaynağını geliştirme. Toplumumuzda uzaya karşı müthiş bir ilgi var. Aslında biz korkunç büyüklükte bir deneyimin üzerinde uyuyoruz şu anda biliyor musunuz? Toplumun uzay çalışmaları daha doğrusu aslında bizim sekizinci yüzyılda yani yedi yüz ellilerde çok ciddi bir çalışmalar başlamış. İşte İbrahim El Fezari ve Yakup bin Tarık'la başlayan daha sonra birazdan vereceğim. Biraz da detayına gireceğim. Ahmet Efer Gani artı Harezmi'yle birlikte yüksek seviyeye çıkan daha sonra da bioniyle devam eden bir sürecimiz var. Öyle bir adam ki, on ikinciyle, on dördüncü yüzyılda bu adamın kitapları Avrupa'da en çok okunan kitaplar. Öyle ki Kristof Kolomb onun mesafeyi ölçen şeyini bizzat kullanarak yaklaşık yüzde yirmi beş mesafeyi azaltmış.

Yusuf Kıraç Habertürk (2)

Çok önemli bir şey daha var. Dante'yi hepimiz biliriz İlahi komedya Dante'nin uzay bilimleriyle ilgili direkt Fergani'den aldığı atıflar vardır. Zaten alfıranagos diye bilinir. Batıda ve şu anda ayda bir kraterine de ismini vermiştir. Buradan ben açıkçası yıllardan beri bu toplum çok büyük bir şeyin üzerinde yatarken bunları özellikle Selçuk Bey ve Haluk Beylerin böyle bir şirket kurarak bunu ortaya çıkarması. Bu ismi kullanması bence tekrar bizim beş yüz yıllık bir kesintimiz var. Yani en son kesintimiz Ali Kuşçu'yla, Ali Kuşçu bildiğiniz gibi Semerkant'ta yetişiyor. Ve orada daha sonra İstanbul'a geliyor. Uluğ Bey'in babası Ulubey'in Doğancıbaşı yani Kuşçu şeyi oradan gelir. Doğancıbaşı'sının oğlu. Oradaki aldığı eğitimlerle ki Semerkant'taki şey çok önemlidir. Rasathane yaklaşık dokuz yüz doksan iki tane gezegenin tam yerini tespit ediyorlar. Yıl Dokuzlu yıllar sonraki gelecek oradan etkilenerek bin dört yüzdür tabii ki Ulubey'in medresesinde çıkan ve oradan çıkan bugün çok önemli bir şey daha var. Örneğin broninin gök biliminde göğü takip ettiği aleti on yedinci yüzyılda sadece bir mercek bugünkü bu şeyler teleskoplar icat ediliyor. Yani aslında çok ciddi bir şeyin kültürün üzerinde oturuyoruz da tekrar biliyorsunuz toplumlar aslında tarihlerinden, geleneklerin kültürlerinden beslenirler. Bizim asıl amacımız da tekrar bugünkü gençlerimizi o tarihle buluşturmak. O aradaki üç yüz dört yüz yıllık boşluğu bir an önce doldurmak ve bağımızı kurmak. Çünkü oradan beslenmemiz lazım” dedi.

Yusuf Kıraç Habertürk (1)

Programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Prof. Dr. Arif Karabeyoğlu, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Tuva Cihangir Atasever, TUBITAK Uzay Proje Müdürü Ömer Ataş, Habertürk Televizyonunda Astronotlar nasıl seçildi? Tarihi projenin yol haritası nasıl çizildi? Sorularına yanıt verdi.

Kaynak: DENİZ DOĞAN