Afşin Şehit Mustafa Mengeç Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe Müdürlüğü öğretmen ve öğrencileri ilçe merkezinde etkinlik düzenledi.

Şehit Ömer Erüstün meydanında yapılan etkinlikte, günün anısına el boyası baskısı yapılarak kırmızı balonlar uçuruldu. Okul müdürü Bedir Boz yaptığı konuşmada, “Otizm bir eksiklik değil farklılıktır” dedi.

Afşin Otizm (4)

Şehit Mustafa Mengeç Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe Müdür Yardımcısı ve Özel Eğitim Öğretmeni Yunus Emre Sakar, “Otizm ilk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan gelişimsel bozukluktur. Sözel ve göz teması kurma ve jest-mimik kullanımı gibi sözsüz iletişimde zorluk yaşanması ile karakterizedir. Konuşma kabiliyetinin geç ya da sınırlı olması, kolları sallama ve yüksek seslerden hoşlanmama gibi belirleyici ve tekrar eden belirtiler gösterirler. Otizm her yaşta teşhis edilebilse de semptomlar daha çok yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıktığı için gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir. Otizmli çocuklara yaklaşımda iletişim biçimi çok büyük öneme sahiptir. Açık ve kısa cümlelerle bu çocukların anlayabileceği bir dille konuşmak gerekmektedir. Örneğin, ‘Odaya çöp atmamalısın, bundan herkes nefret eder, çöpleri topla ve temizce çöpe at.’ demek yerine daha net bir şekilde ‘çöpe at’ şeklinde yönlendirilmelidir. Hatta isteklerimiz resimlerle anlatılabilir ve bu şekilde daha kolay bir iletişim kurulabilir. Bu çocuklarla iletişim sırasında bolca mimik kullanmak, ses tonunu iniş çıkışlarla ayarlamak, göz seviyesine kadar eğilmek, çocuğun yüzüne bakarak konuşmak gibi yöntemler fayda sağlamaktadır. Aileler bu çocuklarla evcilik, oyuncaklara yemek yedirme, uyutma, banyo yaptırma, oyuncakları hayali doktora götürme, berbere götürme gibi hayali oyunlar oynayarak onların sosyal becerilerini artırmada fayda sağlayabilirler. Otizmli çocuklara yaklaşımda son önemli husus ise onların güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Afşin Otizm (2)

Sakar, “Bazen belirtiler 1 yaşından önce başlarken, bazılarında normal psiko-sosyal gelişme olup “mama, baba” gibi ilk kelimeler söylendikten sonra gelişimde gerileme, duraksama fark edilir. Otizmin beynin yapısını ve işleyişini etkileyen sinir sistemindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu hastalığın çocuk yetiştirme türleriyle ve ailenin sosyo-ekonomik düzeyiyle bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Afşin Otizm (10)Afşin Otizm (8)Afşin Otizm (6)Afşin Otizm (7)Afşin Otizm (5)Afşin Otizm (3)Afşin Otizm (1)

Muhabir: DENİZ DOĞAN